Barn som äter ute äter sämre

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomar som äter ute på restaurang får i sig mer socker och mättade fetter än när de äter lagad mat hemma. Främst handlar det om ett ökat sockerintag i form av söta drycker som läsk.

Studien är gjord på närmare 10 000 barn och unga i USA. Forskarna jämförde hur barnen (mellan åldrarna två och elva) och tonåringarna (mellan tolv och 19) åt då de var ute på restaurang med när de åt hemma.

Det visar sig att de fick i sig fler kalorier när de åt ute än när de fick mat hemma. Föga förvånande gällde det för snabbmat – då fick barnen i sig 126 kalorier mer, och tonåringarna 309 fler kalorier.

Men samma gällde också för andra restauranger. Då fick tonåringarna i sig 267 kalorier mer än om de skulle stannat hemma och ätit. Men de yngre barnen fick i sig 160 kalorier fler – alltså fler än när de åt snabbmat.

Värst var intaget av läsk. De amerikanska barnen och tonåringarna fick i sig dubbelt så mycket läsk när de åt ute jämfört med när de åt hemma.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.