En teckning på hur Planet Nine kan se ut. Foto: TT

Bevisen för en nionde planet stärks

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska astronomer tror sig ha hittat bevis för att en nionde planet existerar i vårt solsystem – en gigant av is och berg som kretsar i beckmörker och har en massa tio gånger så stor som Jorden.

Forskare vid California Institute of Technology säger sig ha funnit bevis för att en gigantisk planet kretsar i utkanten av vårt solsystem. Planeten som går under arbetsnamnet ”Planet Nine” skulle ha en massa tio gånger så stor som Jorden och en bana runt solen som är 20 gånger längre än Neptunus.

Mike Browns och Konstantin Batygins slutsats baseras på att dvärgplaneter och andra mindre objekt i rymdens periferi verkar påverkas av gravitationskraften hos en större planet. Den nionde planeten har dock ännu inte observerats med hjälp av teleskop och ser heller inte ut att göra det inom den närmaste framtiden. Stämmer astronomernas uträkningar har Planet Nine en omloppsbana på mellan 10.000 och 20.000 år, och det är när Planet Nine är så nära solen den kommer som det skulle gå att se den genom teleskop.

”Är skeptisk till upptäckten”

I dagsläget är det oklart var på sin bana Planet Nine befinner sig, om den existerar, men den är i alla fall inte nära solen eftersom den i sådana fall skulle ha kunnat ses vid det här laget, konstaterar forskarna.

Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet, säger att han är skeptisk till upptäckten.

– Jag skulle bli förvånad om det finns en sådan och skälet är att vi har så bra koll på solsystemet. Man har tittat på himlen i infrarött ljus i alla riktningar och till exempel kunnat utesluta att vår sol skulle ha en mycket liten och sval stjärna, en så kallad brun dvärg, som kompanjon. Det har ibland framförts teorier om att en sådan skulle finnas i bana runt solen och ibland vålla störningar i solsystemet som i sin tur skulle leda till naturkatastrofer på jorden. Men den har inte synts till, säger han.

Cirklar i beckmörker

Den nionde planeten, som Brown och Batygins tror har en isig och bergig yta, kan ha skickats långt ut i rymden av Uranus eller Saturnus gravitationskraft och tros befinna sig i beckmörker, men Alexis Brandeker menar att den ändå skulle ha varit synlig för forskarna om den hade funnits.

– En planet med en massa fem eller tio gånger större än jordens är otrolig stor. Som en mini-Neptunus. En sån här mini-Neptunus borde vara ganska ljusstark i infrarött ljus, men det har man inte heller märkt vad jag vet, säger Alexis Brandeker.

Tror du själv att det finns en större planet utanför Pluto?

– Jag skulle kunna tänka mig att det finns något som är nästan lika massivt som jordklotet, möjligen. Men Pluto har bara en massa som är ungefär 1/500-del av jordens. Det som de beskriver här skulle alltså vara tusen gånger större än Pluto. Jag är lite skeptisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.