Ny studie som visar att hjärnan åldras snabbare om man inte tränar.

Därför åldras du av att inte träna

Uppdaterad
Publicerad

Vi vet alla att träning och motion är hälsosamt. Men nu kommer en ny studie som visar att hjärnan åldras snabbare om man inte tränar.

I en ny amerikansk studie har forskare följt över 1500 personer och mätt deras kondition och hjärnstorlek under 20 års tid. Det visade sig att de som inte motionerade när de var kring 40 år och dessutom var i dålig fysisk kondition hade mindre hjärnor vid studiens slut.

Försämrad kondition- flera års åldrande

I den nya studien deltog 1583 personer som alla fick genomföra ett konditionstest. Personerna fick springa på ett löpband och forskarna mätte deras syreupptagningsförmåga samt hur lång tid varje person orkade springa på bandet. Dessutom gjordes en magnetkameraundersökning på personernas hjärnor.

En uppföljning med samma mätningar gjordes sedan 20 år senare. Personer som under tiden utvecklade andra sjukdomar uteslöts.

Det visade sig att de personer som presterade sämst på konditionstestet och dessutom hade högt blodtryck var de som också hade minskade hjärnvolymer 20 år senare. Åtta enheter försämrat resultat på löpbandet resulterade i en minskad hjärnvolym som kan jämföras med två års åldrande.

 – Resultaten visar att det kanske viktigaste vi kan göra för vår hjärna är att röra på oss, säger Anders Hansen, överläkare inom psykiatri och som specialiserat sig på hur träning påverkar vår hälsa.

I den nya studien, som nu publiceras i tidskriften Journal of Neurology, kunde forskarna på detta vis koppla minskade hjärnvolymer till att man tidigare levt ett stillasittande liv.

Motion gör gott för cellerna

Däremot är den nya studiens resultat inte första gången som fysisk aktivitet har visats ge effekter på hjärnan. Tidigare studier har kunnat visa att motion har positiv inverkan på våra celler i kroppen. Att det även gäller våra hjärnceller är därför inte helt otänkbart.

I takt med att vi blir äldre krymper våra hjärnor vilket i sin tur ofta leder till sämre minne och fattningsförmåga. Dessutom ökar risken att drabbas av andra demenssjukdomar som Alzheimers sjukdom.

 – Lägger man ihop alla resultat som är kopplat till träning så är det solklart. Fysisk aktivitet leder till starkare hjärna, säger Anders Hansen.

Bästa medicinen är motion

Idag har man betydligt bättre tekniker för att studera hur vår hjärna påverkas rent konkret av fysiskt aktivitet. Med magnetkameraundersökning kan man se hur hjärnans storlek förändras över tid.

Att det inte bara är vårt midjemått utan även vår hjärna som påverkas av ett stillasittande liv blir allt tydligare. Det menar Anders Hansen som nu hoppas att motion kan få lika stor spridning, ungefär på samma sätt som ett effektivt läkemedel kan få.

 – Man kan ju tro att om man ska man få starka ben så ska man träna ben och ska man få stark hjärna ska man hålla på med sudoku eller korsord. Men den bästa hjärngymnastiken är att röra på sig fysiskt, säger Anders Hansen.

Referens:

Spartano et al. ” Midlife exercise blood pressure, heart rate, and fitness relate to brain volume 2 decades later.” Journal of Neurology, 10 feb 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.