• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Därför får man långsynthet

Uppdaterad
Publicerad

Lundaforskare har undersökt vad det är som gör att ögonlinsen stelnar med åldern.

Det är känt sedan tidigare att långsynthet beror på att ögonlinsens elasticitet minskar. Nu har forskare vid Lunds universitet undersökt hur denna process går till.

Deras resultat visar att alfa-kristallinet, som är det vanligaste proteinet i ögats lins, förvandlas från en flytande form till ett glasaktigt tillstånd när koncentrationen av ämnet ökar i linsen. Det gör att linsen blir styvare med ökad ålder, och leder till att många behöver läsglasögon i medelåldern.

Finns i våra ögon redan från födseln

Koncentrationen av alfa-kristallin är hög redan från början i linsen, och det krävs bara en liten ökning för att ämnet ska stelna och leda till långsynthet.

– Dessa proteiner finns i ögat från födseln, och byts sedan aldrig ut. Därför är det inte konstigt att det uppstår förändringar i ögat efter 70-80 år, säger kemiforskaren Anna Stradner till SVT.

Kan man motverka detta på något sätt?

– Vi är inte där än. Men denna och andra studier kan hjälpa oss förstå varför koncentrationen ökar, och hur man ska kunna förhindra det, säger hon.

Anna Stradner säger att en svårighet med att göra insatser i ögonen är att de är gjorda för att stöta bort allt som kommer in i dem.

– Men det här är bara början. Nu har vi studerat hur alfa-kristallinet gör att linsen stelnar, men vi ska även kolla hur två andra proteiner i ögat påverkar processen, och hur man ska kunna gå vidare.

Hur gjordes studien?

– Vi gjorde olika experiment, där vi bland annat skickade röntgenvågor på ögonprotein som vi fått genom avfallsprodukter från ett slakthus. Jag är vegetarian och djurvän, så det är viktigt för mig att inte göra några experiment på levande djur, säger Anna Stradner.

Nu hoppas forskarna att deras studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS, ska leda till vidare studier som ökar förståelsen för både långsynthet och andra ögonåkommor, som grå starr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.