Två elva meters dinosaurier av arten Brachiosaurus. Foto: Scanpix

Dinosaurierna lättare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Vägde hud hos dagens däggdjur och beräknade vikten sedan.

Dinosaurierna vägde inte alls lika mycket som forskarna hittills trott.

Brittiska forskare har tagit fram en ny säkrare mätmetod som visar att dinosauriernas vikt sannolikt överskattats tidigare.

Biologer vid universitetet i Manchester har utvecklat en ny metod att med laser mäta vikt och storlek hos utdöda dinosaurier. De började med att mäta upp den minsta mängd hud som krävs för att omsluta skelettet hos några av dagens stora däggdjur, som isbjörnar, giraffer och elefanter.

När forskarna sedan mätte kroppsmassan hos samma djur i verkligheten fann de att den var nästan exakt 21 procent större än den minimala ”hud- och skelettvolym” som de tidigare fått fram.

Många ton försvann

Den nya metoden testades på ett enormt skelett av den giraffliknande dinosaurien Giraffatitan brancai som finns på Naturhistoriska museet i Berlin. Tidigare uppskattningar av dess vikt har varierat mellan 30 och 50 ton, i något fall hela 80 ton. Men med Manchesterforskarna nya metod reduceras vikten till 23,2 ton.

-Det stöder vår teori att de stora dinosaurierna vägde betydligt mindre än vad forskare hittills antagit, säger Bill Sellers, huvudförfattare till studien som publiceras i vetenskapstidskriften Biology Letters.

Säkrare resultat

Enligt Sellers är det avgörande i forskningen kring fossila däggdjur att ha korrekta data om deras vikt. Sådana har visat sig vara överraskande svåra att få fram och det är bakgrunden till att Manchesterforskarna utvecklade sin nya mätmetod.

När forskarna testade metoden på 14 stora däggdjursskelett fann de att mätresultaten stämde helt överens med det hos Giraffatitan brancai.

-Våra resultat är betydligt säkrare än de som presenterats tidigare och de ligger i den undre delen av spektret från tidigare beräkningar. Dinosaurien i Berlin vägde fortfarande enormt mycket, men långt ifrån de 80 ton som rapporterades i en studie 1962, säger Bill Sellers.

Fakta: Dinosaurien Giraffatitan

Giraffatitan brancai ingår i huvudgruppen sauropoder och är en av de största kända dinosaurierna. Tidigare räknades djuret som en art inom släktet Brachiosaurus men klassas numera som ett eget släkte. Giraffatitan levde i Östafrika under jura för 150-145 miljoner år sedan. Ett nästan fullständigt skelett, världens största monterade dinosaurieskelett, grävdes fram i början av 1900-talet och finns på Naturhistoriska museet i Berlin. Det är 23 meter långt och 12 meter högt. Hur mycket djuret vägde har varit oklart, men enligt ny forskning kan den ha vägt drygt 23 ton. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.