Energidrycksförsäljningen i Sverige har fördubblats de senaste åren, och ny forskning spär på den oro som funnits efter incidenter med plötsliga hjärtproblem.
Igår publicerade amerikanska forskare en ny studie där man låtit både barn (8-9 år gamla) och ungdomar (15-17 år) dricka koffeindryck. Forskarna delade upp ungdomarna i både åldersgrupper och kön.
Det som överraskade forskarna mest var att pojkar och flickor i tonåren reagerade så olika på koffeinet. Det beror enligt forskare på att kroppens förmåga att hantera koffeinet, och göra sig av med koffeinet ur kroppen, påverkas en hel del av hormoner.
De tonåriga pojkarnas kroppsliga reaktioner på koffeinet var mer eller mindre identisk med reaktionen hos de yngre barnen, 8-9 år gamla.
Flickornas kroppar effektivare på att göra sig av med koffein
De tonåriga flickorna visade sig ha kroppar som bättre förmådde att göra sig av med koffeinet ur kroppen någorlunda snabbt. De tonåriga pojkarna däremot fick en kraftigare kroppslig reaktion på koffeinet, vilket beror på att deras kroppar inte hade en lika snabb ämnesomsättning.
På så vis utsattes pojkarnas kroppar för en kraftigare kick, och då eventuellt en större risk för eventuella symptom. Även inom gruppen tonåriga flickor syntes stora skillnader i koffeinreaktion, beroende på var under menstruationscykeln de befann sig.
– Den här studien visar framför allt hur lite vi vet än så länge vet om hur energidrycker påverkar ungdomar, säger Ulla Beckman Sundh på statliga Livsmedelsverket till SVT.
Och den här osäkerheten inför hur koffeinet påverkar unga menar hon är något som bör leda till en försiktighet bland vuxna.
Det som kanske är förvånande är att de ungas hjärtfrekvens blev lägre av koffeinintaget, inte högre. Däremot steg blodtrycket generellt för alla barnen och ungdomarna i studien.
– Hjärtfrekvensen kan påverkas åt olika håll av koffein, vid små nivåer av koffein sjunker den, medan den ökar vid högre nivåer.
Avråder från törtsläckning med koffeindrycker
Ulla Beckman Sundh menar att vi bör vara försiktiga och göra mer forskning på hur unga egentligen påverkas.
– Det som till exempel inte är utrett är hur nervsystemets utveckling eventuellt påverkas av om barn intar stora mängder koffein.
– Unga ska absolut inte använda koffeindrycker, som energidrycker, som törstsläckare, säger Ulla Beckman Sundh.
Hon menar att situationen med sötade koffeindrycker förändrat ungas användande av koffein märkbart.
– Kaffe är ju inget som barn börjar hälla i sig så gärna, men med de här sötade dryckerna är det helt klart annorlunda