I tre månader har cannabis varit lagligt i delstaten Colorado i USA. Foto: Scanpix

Gigantiskt mänskligt experiment

Uppdaterad
Publicerad

I tre månader har cannabis varit lagligt i delstaten Colorado i USA. Forskare och cannabisentreperenörer har helt olika syn på hur drogen påverkar befolkningen där.

Vid årsskiftet legaliserades cannabis även för nöjesbruk i Colorado. Alla som är över 21 år kan numera fritt köpa och inneha drogen.

– Det är ett enormt socialt och samhälleligt experiment som inletts här och människor är inte medvetna om vilka risker det för med sig, säger psykiatern och beroendeforskaren Paula Riggs, som arbetat med ungdomar med drogproblem i 20 års tid i Colorados största stad Denver.

Cannabisentrepenörerna har en annan syn på utvecklingen.

– Äntligen har vi gett människor rätt att bestämma själva och avkriminaliserat cannabis som är klart mindre farligt än både alkohol och tobak, säger Kayvan Khalatbari, entreprenör och en av dem som kämpat i tio års tid för att göra cannabis legalt i Colorado.

Röker själv

Kayvan äger flera cannabisaffärer, han ordnar events med cannabis som huvudattraktion, han driver konsultverksamhet för att hjälpa andra att legalisera. Han använder också cannabis själv.

– Jag använder marijuana varje dag och det har gjort sen jag var 15 år, berättar han. Jag vet av egen erfarenhet att det inte är så farligt som myndigheter och andra försöker få oss att tro.

– Nu när cannabis blivit legalt kommer allt fler framgångsrika människor  erkänna att de använder cannabis regelbundet, säger Kayvan, som är skeptisk till de studier som gjorts av cannabis effekter.

Den forskningen styrker bland annat en koppling mellan cannabis och mental ohälsa.

En stor svensk studie har visat att schizofreni är sex gånger vanligare bland personer som rökt mycket cannabis före 18 års ålder. Men den studien har inte undersökt om personer som redan har ökad risk för schizofreni oftare väljer att prova drogen eller om det är drogen som gett sjukdomen.

En annan studie som publicerats i British medical journal har gått vidare med frågan och kontrollerat för personer som visade upp psykotiska problem redan innan 11 års ålder. Resultaten tyder på att den ökade risken att drabbas av schizofreni finns kvar ändå. Alltså att det verkar som att drogen i sig har med utvecklandet av schizofreni att göra. Forskarna går så långt att de råder människor som är psykiskt instabila att avstå från cannabis i unga år.

Ungar tycker att cannabis är ofarligt

Men den här typen av forskningsresultat verkar inte få genomslag bland de unga i Colorado. Där har acceptansen för cannabis ökat och det har lett till att nya personer provar drogen, menar forskarna.

– Under de 20 år som jag arbetat med drogberoende har jag sett en enorm förändring när det gäller vilka ungdomar som kommer till oss, berättar Paula Riggs. Förut var det ungdomar på glid som hamnade i beroende och kriminalitet. I dag kan du träffa på vilken tonåring som helst som kommer till oss för behandling, för marijuanan finns överallt i dag, i hela samhället.

Opinionsundersökningarna bekräftar det Paula Riggs möter i sin vardag.

– I dag tror sex av tio 18-åringar i USA att det är ofarligt att använda cannabis regelbundet, säger Paula Riggs. För 20 år sen var det fyra av tio som hade den uppfattningen.

Paula Riggs tror att den förändrade attityden hänger ihop med att cannabis blivit accepterat som medicin i allt fler delstater i USA. I dag kan läkare i 21 delstater skriva ut cannabis för medicinskt bruk.

Har medicinsk funktion

Precis som morfin har cannabis vissa medicinska egenskaper. Cannabis innehåller ett stort antal aktiva substanser, så kallade cannabinoider, de viktigaste heter THC och CBD.

Cannabinoider binder till särskilda receptorer i hjärnan och förutom att göra den som använder cannabis hög så kan cannabis också minska smärta, få muskler att slappna av, öka aptiten och minska illamående.

Därför används cannabis bland annat i vissa amerikanska delstater för att behandla svår epilepsi, kronisk smärta och ges till patienter som får behandling mot cancer och HIV för att öka deras aptit.

De här medicinska effekterna är något cannabisförespråkarna också gärna lyfter fram i sin strävan att göra drogen mer rumsren.

– Här i Colorado kallar vi cannabis för en medicin, säger Kayvan Khalatbari. Vi vill inte längre använda ord som gräs, ganja, weed, eller liknande. Det kopplar ihop cannabis med subkulturer som vi försöker distansera oss från i dag.

Testballong

Stat efter stat, och även andra länder, väntas följa efter Colorados exempel och legalisera cannabis även för nöjeskonsumtion. Washington State börjar redan i sommar och även Uruguay i Sydamerika. Flera amerikanska delstater ska folkomrösta i frågan nu i år.

Tre månader efter legaliseringen har konsekvenserna i Denver ännu inte börjat synas. Tiden får utvisa om cannabisentreprenören eller beroendeforskarens framtidsvision är mer rimlig.

Legaliseringen i Colorado är som en jättelik testballong som nu släppts upp. Ingen vet riktigt hur den kommer att landa.

Missa inte reportage om cannabis i Vetenskapens Värld på måndag 31 mars kl 20.00.

Efter programmet kl 21.00 kan ni chatta med cannabisexperter här på svt.se/vetenskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.