• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Aldrig mer en sprucken mobilskärm? Böjbar tålig elektronik är bara en av grafenets underegenskaper.

EU satsar miljarder på mirakelmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Det blir miljonregn över svenska forskare. EU har bestämt att den schweiziska hjärnforskningen och den svenska grafenforskningen blir unionens två nya stora forskningssatsningar.

– Vi har just fått det officiellt bekräftat från EU, så det har inte blivit någon champagne ännu. Vi har hållit oss ganska lugna, men vi kanske får fira lite nu, säger Mikael Fogelström, grafenforskare på Chalmers.

Bygger flygplan, datorer och mobiler

Det handlar om århundradets supermaterial. Grafen påstås kunna användas till att ersätta metaller när man bygger flygplan till elektroniska komponenter i datorer och smarta mobiler.

– Egentligen är det här materialet bara ett slags hönsnät av kolatomer. Men det som gör det speciellt är att det är otroligt starkt och tåligt, och det leder elektricitet. Dessutom är det genomskinligt. Det som gör det så unikt är att det bara är ett atomlager tjockt, säger Mikael Fogelström.

Det som är speciellt är också att den här material tidigare trotts vara omöjligt att framställa.

– Om han har så här tunna kristaller borde de skrynkla ihop sig, men så blir det inte med grafen. Nu handlar däremot mycket om att få till tekniken för att producera stora mängder av det här materialet.

Ersätter kisel i datorer

Just nu hålls fortfarande presskonferensen hos EU-kommissionen i Bryssel, men det som EU-kommissionär Neelie Kroes har sagt på presskonferensen är att de ser grafen som ”århundradets mirakelmaterial”.

– Det kommer bli lika viktigt som stål och plast på sikt, och det kommer att ha en avgörande betydelse på IT-utvecklingen när grafen ersätter kisel, sade kommissionären Neeslie Kroes i sitt uttalande på presskonferensen.

Upptäckten av grafen som det tunnaste och starkaste materialet någonsin ledde 2010 till nobelpriset i fysik. Men inom bara några år spås materialet dyka upp i konsumentprodukter.

Hopvikbara skärmar på gång

– Det ryktas till exempel att Samsung har hopvikbara skärmar på gång. Det har att göra med att grafen inte bara är starkt utan också elastiskt. Tänk dig att kunna vika ihop din skärm och stoppa ner den i fickan, säger Mikael Fogelström.

Bland tillämpningarna inom datorer och smarta mobiler ser man också grafen som det som kommer göra våra prylar mångdubbelt snabbare i framtiden – när processorerna görs av grafen. Dessutom bör grafen kunna bli ett billigare material, mycket billigare än de material som används idag, enligt Mikael Fogelström.

– Kol finns i ganska stora mängder, om man säger så.

Bland övriga tillämpningar som ingår i jätteforskningsprojektet som Chalmers nu ska leda finns energiforskning om smarta solceller.

Mänskliga hjärnan den andra stora satsningen

En halv miljard euro satsas på grafenforskningen inom EU, som ska ledas av Chalmers universitet. Samtidigt satsas lika mycket pengar på forskningen om den mänskliga hjärnan, ledd av det medicinska universitetet i Lausanne i Schweiz. I det forskningsprojektet ingår också Karolinska universitetet som en samarbetspart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.