Foto: TT

Fler dödsfall med färre sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Risken att dö efter en operation ökar om man vårdas på ett sjukhus där sjuksköterskorna är få och har en hög arbetsbelastning. Det visar en stor internationell studie som i dag publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.

I studien ingick totalt 26.516 sjuksköterskor och 422.730 patienter som opererats på 300 sjukhus i nio europeiska länder. Patienterna var 50 år eller äldre och hade genomgått vanliga kirurgiska ingrepp med låg förväntad dödlighet.

Det internationella forskarlaget undersökte kopplingen mellan antalet dödsfall och sjuksköterskornas arbetsbelastning. Studien bekräftar det som många sjuksköterskor länge anat; det finns en direkt koppling mellan låg bemanning, hög arbetsbelastning och patientdödlighet.

Ökar dödsrisk med 7 procent

– Vi såg att för varje ytterligare patient per sköterska så ökar risken för dödsfall inom 30 dagar med 7 procent. Det är en hemsk siffra och jag tycker inte att patienter ska behöva dö efter sådana här låg risk operationer, säger Lisa Smeds Alenius som är doktorand vid Karolinska Institutet Medical Management Center och en av forskarna bakom studien.

Varför leder färre sjuksköterskor till att fler patienter dör även efter enkla kirurgiska ingrepp?

– Om sjuksköterskan har fler patienter att hålla reda på så hinner hon eller han inte se tidiga tecken till komplikationer som organsvikt, blödningar och blodförgiftning.

Stora skillnader i bemanningen i landet

De svenska sjuksköterskor som deltog i studien ansvarade för mellan 3,3 till 24,5 patienter per sjuksköterska. Jämfört med de andra länderna är Sverige varken sämst eller bäst när det gäller bemanningen, men det fanns alltså stora skillnader inom landet och över dygnet.

– Jag tycker det är ett alldeles för stort spann. Det tyder på att sköterskorna i Sverige i dag har vansinnigt mycket att göra och att man kanske också lägger på arbetsuppgifter som inte nödvändigtvis hör till sjuksköterskeprofessionen. Man försöker rationalisera vårdorganisationen så att det blir mer att göra på färre personal och det ökar riskerna för patienterna, säger Lisa Smeds Alenius.

Många dör i onödan

Andelen opererade som dog inom 30 dagar låg sammantaget på 1,3 procent i de nio undersökta länderna. Sverige hade den bästa överlevnaden men Lisa Smeds Alenius menar att det ändå handlar om en stor grupp patienter som dör i onödan på grund av att sjuksköterskorna är för få.

–  Det är runt 800 patienter som har dött inom den undersökta perioden och jag tror att man skulle kunna undvika många av dem i framtiden om man hade en bättre bemanning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.