Foto: TT bild

Fattigt liv lika farligt som inaktivitet

Uppdaterad
Publicerad

Låg socioekonomisk status förkortar livet så pass mycket att det bör klassas som en avgörande riskfaktor. Det är nästan lika farligt som att inte röra på sig alls.

Att det finns ett samband mellan låg utbildning, dålig inkomst, arbetslöshet och andra negativa så kallade socioekonomiska faktorer och förtida död är ingen nyhet.

Även i ett så förhållandevis jämlikt land som Sverige finns ett tydligt samband mellan exempelvis utbildning och förväntad livslängd samt risken att drabbas av både fetma och cancer.

I den aktuella studien, som presenteras i The Lancet, analyserade forskarna data från en rad olika studier. De jämförde låg socioekonomisk status med sex andra välkända riskfaktorer bland 1,7 miljoner individer bosatta i västra och södra Europa, USA och Australien.

Dör i förtid

Individernas socioekonomiska status uppskattades genom att utgå från deras yrken.

Det visade sig att individer med en låg socioekonomisk status riskerar att dö i snitt 2,1 år före andra. Det är i nivå med hur fysisk inaktivitet riskerar att förkorta ens liv.

Den största riskfaktorn av dem alla var rökning och diabetes, som förkortade personernas liv med 4,8 respektive 3,9 år. Högt blodtryck, fetma och hög alkoholkonsumtion minskade livet med 1,6; 0,7 respektive 0,5 år.

”Bör acceptera”

Forskarnas poäng är att medan de andra riskfaktorerna ständigt tas i beaktande, i exempelvis utarbetningen av preventiva hälsoprogram och andra satsningar, tas nästan ingen hänsyn alls till individernas socioekonomiska status, vad hälsan beträffar.

– Givet den stora påverkan den socioekonomiska statusen har på hälsan, är det viktigt att regeringar och myndigheter accepterar det som en avgörande riskfaktor och slutar att exkludera den från hälsopolicys, säger artikelns huvudförfattare, Silvia Stringhini, verksam vid Centre hospitalier universitaire vaudois (CHUV) i Lausanne, Schweiz.

Tydliga samband

Det finns olika socioekonomiska faktorer, varav utbildningsnivå och inkomst är de vanligaste.

Utbildningsnivå har i ett flertal studier visat sig ha ett tydligt samband till flera saker, som medellivslängd och risken för exempelvis lungcancer. Låg utbildningsnivå ökar riskerna för cancern, medan en högre har en skyddande effekt.

Risken för lungcancer sätts i samband med att personer med låg utbildningsnivå oftare är rökare, jämfört med högre utbildade personer.

Källa: Socialstyrelsen, SCB, med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.