Mat med hög fetthalt är ett omdiskuterat ämne. Nu visar forskning från Diabetes and Obesity Research Institute i Los Angeles, USA, att det kan vara skillnad på hur mycket fett män och kvinnor kan äta utan drabbas av skadliga effekter.
– Det här är väldigt intressant, trots att det handlar om studier i möss. Man har inte alls vetat att det skulle kunna vara skillnad på hur nervceller i mäns och kvinnors hjärnor hanterar fett, säger Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet.
Kan ge hjärtproblem
Det är sedan tidigare känt att väldigt fet kost, särskilt kost med mycket mättade fetter, leder till inflammation i fettvävnaden ute i kroppen. Genom försök på möss har man nu för första gången sett att mättat fett leder till inflammation även i hjärnan och att det dessutom finns en stor skillnad i hur män och kvinnors centrala nervsystem reagerar på mättade fetter. De manliga mössen fick i mycket högre grad av både inflammation i hjärnan och försvagad hjärtmuskel. Forskaren Deborah Clegg har lett studien;
– Våra resultat pekar på att det verkar vara mer ok för kvinnor innan menopaus än för män att äta fet mat då och då. Män bör vara lite mer försiktiga, speciellt om de har eller har haft sjukdomar som hjärtproblem eller typ-2 diabetes, säger Clegg i ett pressmeddelande.
Det mättande östrogenet
Så varför skulle kvinnor kunna vara bättre skyddade mot mättat fett i kosten än vad män är? Forskarna har upptäckt att det har att göra med det kvinnliga könshormonet östrogen. Östrogen finns i avsevärt högre halter hos kvinnor än hos män. Det fungerar som en mättnadssignal som höjer ämnesomsättningen. Nivåerna av östrogen sjunker vid menopausen vilket då ger kvinnor en större aptit och en lägre ämnesomsättning, vilket i sin tur gynnar fetman.
Könsspecifika kostråd
Resultaten kan hjälpa till att förklara varför kvinnor i regel klarar av att gå upp mer i vikt utan få problem med hälsan än vad män kan och varför detta skydd förloras när kvinnans östrogenproduktion går ner vid menopaus. Nu vill forskarna se om resultaten även kan bekräftas på människor. Om det skulle vara så, att män och kvinnors hjärnor även hos människan reagerar olika på mättat fett i kosten, skulle de kostråd vi har nu eventuellt behöva göras om.
– Idag gör vi ingen skillnad på kostråd till kvinnor respektive män, säger Deborah Clegg.
– Våra resultat pekar på att kön borde tas med i beräkningen och att mäns fettintag borde kontrolleras mer noggrant.
Charlotte Erlanson-Albertsson är professor inom aptitreglering vid Lunds universitet. Hon håller med om att det behövs fler studier på människor för att kunna jämföra män och kvinnor.
– Kvinnor och män behöver absolut olika kostråd, säger hon.
– Den nya studien är gjort på möss och innan man kan dra definitiva slutsatser måste man naturligtvis göra försök på människor, påpekar Charlotte Erlanson-Albertsson.
– Felet man gör vid de flesta studier är att man blandar män och kvinnor i samma grupp. Sätter man dem i varsin grupp och jämför ser man tydligare effekter. Vi har själva precis gjort en studie på kvinnor, nu kommer vi att upprepa den på män för att se skillnaden.