I en stor tvilling-studie kan nu forskare vid Umeå universitet bevisa att det är det genetiska arvet som styr om vi har en ökad risk att drabbas av sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.
– Våra resultat visar med väldigt stor säkerhet att fetma och risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är genetisk, säger Peter Nordström som är professor i geriatrik vid Umeå universitet som i dag publicerar sina rön i medicintidskriften Jama Internal Medicin.
Det är alltså samma genetiska arv som orsakar både fetman och sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Och det går inte att befria sig från det genetiska arvet genom att gå ner i vikt.
– Våra resultat talar för att den som lider av fetma och som anstränger sig för att gå ner i vikt inte minskar risken för att dö i de här sjukdomarna, eller att dö i förtid. Det här är kontroversiellt och jag blev otroligt förvånad av resultaten.
Har undersökt tvillingar
Peter Nordström och hans forskargrupp har följt 4.000 par som alla är enäggstvillingar under en lång tid. Gemensamt för alla paren är att de har identisk arvsmassa – men den ene tvillingen är normalviktig (BMI 23) så är den andra tvillingen överviktig eller till och med fet.
Studien visar att den tvilling som väger mest i ett tvillingpar inte alls är mer sjuk i hjärt- och kärlsjukdomar än den tvilling som är normalviktig. Däremot kunde de se ett samband sjuklighet – och desto större skillnad i BMI mellan tvillingparen.
De tvillingpar där skillnad i kroppsvikt var minst, där den ena tvillingen hade en BMI på 26.6 och den andra 23,7, hade lägst risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Tvillingpar där den ena tvillingen var mer tjock och hade 32,4 i BMI och den normalviktige hade 23,6 var sjukligheten betydligt högre, för bägge tvillingarna! Den tvilling som vägde mest avslöjade att syskonen hade en större inverkan från genetiska arvet, och alltså var bägge lika utsatta trots att den ena tvillingen var normalviktig.
Många andra sjukdomar av fetma
– Våra resultat visar att om man blir överviktig på grund av sin livsstil och utan att ha någon ärftlig medverkan så orsakar inte fetman ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och för tidig död.
Däremot finns det fortfarande många andra sjukdomar i fetmans spår. Tvillingarna i Peter Nordströms studie ökade risken för att utveckla diabetes typ 2 ju mer de gick upp i vikt, och det oavsett genetiskt arv.
Faktaruta: Det här är BMI
Fetma har traditionellt definierats utifrån BMI, och beräknas genom att ta kroppsvikten i kilogram och dividera med längden i kvadrat, mätt i meter. Alltså, om du väger 75 kilogram, och är 1,8 m lång är ditt BMI 75/(1,8x1,8) = 23.
En BMI mellan 20-25 räknas som normalvikt
25-30 övervikt
30-35 fetma
35-40 svår fetma
45 och uppåt, sjuklig fetma.