Att män har en kortare medellivslängd än kvinnor är ganska välkänt, men varför det är så är inte helt klart. Ny forskning undersöker sambandet mellan att mannens Y-kromosom faktiskt försvinner i de vita blodkroppar hos vissa män när de kommer upp i åldern, och mäns högre risk att drabbas och dö av cancer.
I studien har forskarna undersökt genetiska förändringar i blodprover från över 1600 män som var mellan 70 och 84 år gamla.
Levde längre med Y intakt
– Män som påvisade en förlust av Y-kromosomen i blodkropparna levde i genomsnitt 5,5 år efter provtagningstillfället, i jämförelse med dem som inte påvisade förlust av Y-kromosomen som levde i snitt 11 år efter provtagningstillfället, säger Lars Forsberg som är en av forskarna bakom studien.
Detta gällde oavsett vilken dödsorsaken var, men det fanns också ett samband mellan förlusten av Y-kromosomen och risken att dö i cancer.
– Y-kromosomförlust är en vanlig mutation i tumörceller. Det faktum att vi studerar friska blodceller som leder till cancer i andra organ borde betyda att det har med immunförsvaret att göra, säger Jan Dumanski som är huvudansvarig för studien.
Har inte studerats tidigare
Ungefär 20 procent av män i 70-års åldern har påvisad minskning av Y-kromosomer i blodkropparna. Det har varit känt att detta inträffar sedan 60-talet, men varför det sker, eller vilka effekter det kan ha för mannen är inte särskilt undersökt.
– Det är den vanligaste mutationen hos män, och är därför anmärkningsvärt att det ignorerats i 50 år, säger Jan Dumanski.
Och denna studien är bara början. Först behöver det göra en större studie där fler individer undersöks. Forskarna vill också undersöka hur det ser ut bland yngre män, och hur Y-kromosomförlusten faktiskt påverkar immunförsvaret.
Kvinnorna kan ge svaret
– Det finns många olika typer av immunceller i blodet, och vi vill sortera ut i vilka typer som förlusten sker i. Sen vill vi ta reda på vad som händer hos kvinnor. X- och Y-kromosomen liknar varandra på vissa specifika ställen, och vi vill undersöka om de ställena kan ge svaret på varför män har kortare livslängd och högre risk för cancer än kvinnor, säger Lars Forsberg.
Dagens cancervård bygger mycket på behandling av tumörer, men Jan Dumanski och Lars Forsberg hoppas att deras resultat ska kunna leda till att man ska kunna upptäcka cancer tidigare, och även försöka återställa kroppens eget skydd mot sjukdomen.
– När man identifierat vilken mekanism som orsakar den ökade cancerrisken, skulle man kunna ta fram aktioner för att ”laga” immunförsvaret där det visar sig inte fungera vid förlust av Y-kromosomen, säger Lars Forsberg.
– Vi hoppas att om inom 5 till 15 år kommer det att finnas ett test för alla män för att se om de har en förlust av Y-kromosomer i blodcellerna, och då en ökad risk för cancer. Då kan man lägga större fokus på den riskgruppen, säger Jan Dumanski.
Studien ”Mosaic loss of chromosome Y in peripheral blood is associated with shorter survival and higher risk of cancer” publiceras i veckans nummer av tidskriften Nature Genetics.