Foto: Scanpix

Forskare: Farligt att springa på värktabletter

Uppdaterad
Publicerad

På lördag går Stockholm Marathon av stapeln, vilket blir en smärtsam upplevelse för många deltagare. Men de löpare som tänkt äta värktabletter innan start bör tänka om. Pillren kan ge allvarliga biverkningar vid hög ansträngning och ökar risken för sjukhusvård, varnar forskare.

Fyrtiotvå kilometer i joggingskor kan göra ont. Riktigt ont. Därför äter många löpare värktabletter innan loppet – för att bättre kunna stå emot smärtan om och när den dyker upp.

– Jag skulle säga att det är ganska vanligt. Får man ont är det den första åtgärden man tar till, bland annat värktabletter av typen Voltaren, säger Kent Claesson, tidigare elitlöpare och numera en av Sveriges främsta löptränare, med uppdrag både för Spårvägen och friidrottslandslaget.

Men det finns risker med att äta värktabletter med diklofenak, som ingår i Voltaren, och ibuprofen, som ingår i Ipren, i samband med ett maratonlopp. Det tyder en nyligen publicerad studie i British Medical Journal på.

– Man kan få problem med magsår, med vätskebalansen liksom att njurarna inte fungerar som de ska. Sedan finns det också en risk för hjärtinfarkt och död som man har sett i andra studier. Det säger Carl-Olav Stiller, överläkare och docent i farmakologi på Karolinska Institutet.

Skulle du äta Ipren eller Voltaren inför ett lopp om du skulle springa Marathon?

– Nej, det skulle jag absolut inte göra, säger han.

Många känner inte till farorna

Nästan fyra tusen deltagare i Bonn Marathon ingick i studien. Ungefär hälften hade ätit smärtstillande innan loppet. Bland dem var risken 13 procent eller fem gånger högre att drabbas av biverkningar i jämförelse med de som inte tagit några smärtstillande.

Dessutom ökar risken för sjukhusvård. Av det fåtal löpare som tvingades uppsöka sjukhus med njur- , mag- och hjärtbesvär hade samtliga ätit värktabletter innan loppet.

Dessutom kände 90 procent av löparna inte till farorna med den här typen av konsumtion.

– Jag tror det måste ut mer information om riskerna, så alla aktiva får reda på vad som gäller, säger löptränaren Kent Claesson. Det behövs helt klart, säger han, och tillägger att friidrottsförbundet alltid rekommenderar sina aktiva att prata med en läkare innan de börjar äta värktabletter.

Följer alla den rekommendationen?

– Inte alltid kanske. I och med att tabletterna är receptfria går det ju att köpa själv. Men vi rekommenderar som sagt alltid att prata med en läkare först, säger Kent Claesson.

Högre dos större risk

Enligt studien var riskerna för att få biverkningar av värktabletter större ju högre doser man åt och ju längre sträckor man sprang. Men Carl-Olav Stiller, läkemedelsforskare på Karolinska Institutet, tycker att även vanliga motionärer bör vara försiktiga med den här typen av konsumtion – särskilt diklofenak som ingår i Voltaren.

– Har man hjärtproblem ska man vara väldigt försiktig med dessa läkemedel, säger han.

Trots ett stort bortfall bland de maratonlöpare som svarade på forskarnas frågor (44 procent) så anser Carl-Olav Stiller ändå att resultaten är mycket intressanta, eftersom riskerna för biverkningar av diklofenak och ibuprofen i samband med hög ansträngning inte är särskilt kända. Han håller också med forskarna bakom studien som anser att mer forskning behövs för att se om smärtstillande tabletter i samband med sportaktiviteter borde undvikas helt och hållet.

– Det vore bra om man undersöker det närmare, säger Carl -Olav Stiller.

Referens: Küster M, Renner B, Oppel P, et al: ”Consumption of analgesics before a marathon and the incidence of cardiovascular, gastrointestinal and renal problems: a cohort study”. BMJ Open 2013. doi:10.1136/bmjopen-2012-002090

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.