Trots massiva protester har nu Japans valfångstflotta avseglat motAntarktis, för att ta upp jakten på vikval:
– De har satt i systematt döda valar och säga att det är för forskning, menar valforskareThomas Lyrholm, vid Naturhistoriska riksmuseet.
Trotsar förbud
Beslutet innebäratt Japan går emot Internationella domstolen (ICJ), som krävt attJapan ska upphöra med valjakt, samtidigt som ett internationelltmoratorium från 1986 förbjuder valjakt.
Men enligt Japan bedrivsjakten som en del i ett nytt forskningsprojekt.
Ettsvepskäl, enligt Thomas Lyrholm:
– De kallar det för vetenskapligjakt. Men de kan inte visa att det är vetenskapligt motiverat. Mankan ju forska utan att döda djuren.
Han tror att det handlar tvåsaker:
– Det är en kombination av att de vill visa sin närvaro iAntarktis, men också att de vill hålla igång valfångstindustrin. Desäljer valkött på den japanska marknaden och vill fortsätta göra det.
Svårt att kontrollera
Totaltska drygt 300 vikvalar dödas, och eftersom det beräknas finnasomkring en halv miljon vikvalar, anser Japan att det inte kommeratt få några negativa konsekvenser för arten. Men marinbiologKennet Lundin vid Göteborgs Naturhistoriska museum anser att detfinns stora risker:
– Vi vet inte hur viktig vikvalen är förekologin i Antarktis, så jakten kan påverka det marina livet mer änman tror.
Samtidigt menar han att det är det svårt att kontrolleraatt Japan verkligen bara kommer att jaga just vikval.
– Det är enindustriell verksamhet som bedrivs under svåra väderförhållanden,så det är svårt att kunna kontrollera vad som verkligen sker ombordpå fångstfartygen.
Tidigare har forskare kunnat avslöja att valköttsom marknadsförs som vikval och säljs i Japan, i själva verketkommit från andra, hotade valarter.
Samtidigt menar många attJapans kontroversiella beslut kan leda till att fler börjar jagaval i Antarktis:
– Vi kan få en oreglerad valjakt, när nu Japanstruntar i de förbud som finns. Det finns andra länder som ocksåvisat intresse för att jaga val, så Japan ger en signal som kan få storakonsekvenser, säger Thomas Lyrholm.