Vy över Mars yta i eftermiddagssolen. Foto: NASA

Första färgpanoramat från Curiosity

Publicerad

Flera av marsbilens instrument är nu igång. Första färgpanoratmat visar landningsplatsen – och bilens mål.

Bilden är tagen med Curiositys vidvinkelkamera ieftermiddagssolen på Mars. Men egentligen handlar det om 130 olika bilder somär sammanfogade till en hel 360°-vy kring landningsplatsen.

– Varje bild är 144 gånger 144 bildpunkter, de är totalt 130stycken och det tog oss drygt en timme att fotografera, berättar Mike Malin sombasar över Curiositys två mastkameror.

– Samma panorama fast i full upplösning kommer ha endatavolym som är 64 gånger större, och en upplösning som är 8 gånger bättre. Menvi tyckte ändå att det här var snyggt nog att dela med oss av.

De högupplösta bilderna är om 2 megabyte styck och liggerlagrade i kamerans minne. Med maximal överföringshastigheten skulle det tadrygt 18 timmar att få tillbaka bilderna till Jorden. I praktiken kommer detdock dröja lite längre innan vi får se panoramat i dess fulla prakt.

Med snigelfart ivetenskapens tjänst

Men trots att upplösningen på den här första panoramabildenär låg, men ger ändå en klar bild av hur omgivningarna och terrängen serut.

Curiosity står parkerad på sin landningsplats i Gale-kratern,och de gråa fläckarna på marken i förgrunden är spår efter motorflammorna frånden raketdrivna plattform som bar marsbilen ner till planetens yta.

Mitt i bilden hägrar målet för marsbilen – det drygt fem kilometerhöga berget Mount Sharp. Satellitbilder visar att det finns sedimentlager vidbergets fot som kan ha bildats i närvaro av vatten, och det är hit somCuriosity tids nog kommer styra sin kosa för att utföra provborrningar i jaktenpå spår efter liv.

Det blir dock en mödosam färd mot målet. Sträckan dit ärdrygt 6,5 kilometer, och resan kommer ta omkring ett år att genomföra.

Fler tidiga bilder från marsbilen finns på Mars Science Laboratorys hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.