Se upp med vad du äter till frukost. Pågående forskning visar att tillsatt fruktsocker i mat och dryck kan leda till både diabetes och fetma. Foto: TT

Tillsatt fruktos kan leda till diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Tillsatt fruktsocker i mat och dryck kan bidra till både typ 2-diabetes och fetma. Sockerarten är värre än många andra sorter, enligt forskare som menar att det här är ett växande hälsoproblem

Fruktos är en vanlig smakförstärkare som finns i allt från yoghurt till sylt och olika drycker. Man har länge misstänkt att sockerarten kan leda till både fetma och diabetes. Nu argumenterar amerikanska forskare för att vi måste skära ned på fruktosen, i en artikel i Mayo Clinic Proceedings.

– I nuvarande nivåer underblåser konsumtionen av tillsatt socker, och särskilt tillsatt fruktos, en epidemi av typ 2-diabetes, säger huvudförfattaren av artikeln, James DiNicolantonio, hjärt- och kärlforskare vid Saint Luke's Mid America Heart Institute, i Kansas City, skriver Science Daily.

Mer skadligt

Intag av fruktos har en liten effekt på blodsockernivån och har därför ansetts lämplig vid diabetes. Men fruktos påverkar i stället omsättningen av fett i levern, vilket orsakar insulinresistensen som gör att mer insulin börjar produceras. Både socker- och fettmetabolismen påverkas negativt. Enligt forskarna är fruktos värre än annat tillsatt socker, som druvsocker och stärkelse.

Kerstin Brismar, professor vid Karolinska Institutet, har det senaste året deltagit i en svensk studie som undersökt just fruktosens påverkan. Friska, njursjuka och personer med typ 2-diabetes har alla fått dricka Coca Cola, koncentrerad fruktos eller ren blåbärsdryck, enbart eller ihop med en bit pizza.

– Då ser man att fruktos påverkar fettmetabolismen negativt. Om man äter eller dricker det regelbundet finns stor risk att man går upp i vikt och kan få hjärtkärlsjukdom eller typ 2-diabetes, om man har anlag för det. Risken ökar jättemycket.

Resultaten analyseras nu och studien är tänkt att presenteras till sommaren.

Frukt ofarligt

Men fruktos som finns i frukt och bär har inga skadliga effekter, enligt studien vid KS.

– Frukt är inte farligt för den har samtidigt så många skyddande effekter, säger Kerstin Brismar.

Hon råder alla att läsa noga på innehållsförteckningen och undvika tillsatt fruktos.

– Att äta så mycket fruktos kommer man att få sluta med förstås, eller åtminstone att minska konsumtionen.

Fakta: Fruktos

  • Tidigare studier har visat att konstgjorda sötningsmedel ökar risken för metabola sjukdomar, som typ 2-diabetes. En artikel i Nature visade att artificiella sötningsmedel resulterar både i glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Forskarna visade att medlen förändrar sammansättningen av tarmfloran.
  • Uppskattningsvis har en av tio vuxna i världen typ 2-diabetes, och antalet drabbade har mer än fördubblats mellan 1980 och 208, från 153 till 347 miljoner. I USA har 29 miljoner sjukdomen och 86 miljoner har ett förstadium till diabetes.
  • Den vanligaste fruktoskällan som tillsats är majssirap, som man bland annat använder i lightprodukter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.