”Ute i solen för första gången”, skriver astronaut Scott Kelly om blomman. Foto: Scott Kelly/Nasa

Nasa-astronaut: Här är första blomman i rymden

Uppdaterad
Publicerad

En hund, en apa, en människa – en blomma. Nu har det blomstrat i nollgravitationen. En orange Zinnia är blommornas debutant i rymden, enligt en austronaut på den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Det har inte varit helt lätt, men astronauter på internationella rymdstationen ISS uppger att man lyckats få en blomma att överleva i rymden.

Resultatet, den solros-besläktade Zinnian med blad i en gnistrande orange färg, lades i helgen upp på twitter av den amerikanska astronauten Scott Kelly.

”Första blomman att växa i rymden gör sin debut”, skriver Kelly.

Inte första gången något odlas framgångsrikt

Internationella rymdstationen ISS har alltså fått en ny gäst. Den har växt i det laboratorium som man använt för att odla sallad, även kallat ”The Veggie”. Förra året kunde astronauterna prova sin första tugga egen rymd-odlad sallad – men nu har man tagit tekniken ytterligare ett steg.

Huruvida det är den första växten som någonsin slår blom i rymden är inte helt klart. Det finns uppgifter om att den första blomman i själva verket var en solros, som odlades av astronauten Don Pettit 2012.

Pettit ska ha odlat en zucchini, broccoli och en liten solros ur återförslutningsbara plastpåsar i ett eget experiment, man kan följa hans resa på bloggen ”En rymdzuchinnis dagbok”.

Och enligt Guiness lista över världsrekord blomstrade det för första gången redan 1982 då en växt av arten Arabidopsis ska ha slagit i blom ombord dåvarande Sovjetunionens rymdstation Saljut 7.

Ska ge välmående

Rymdblomman på ISS är onekligen vacker, men det är inte därför man odlat den. Zinnian är en del i ett experiment där man vill lära sig mer om hur växter kan växa och slå blom i rymden, skriver Nasa i sin blogg.

– Zinnian skiljer sig mycket från sallad. Den är mer känslig för miljöpåverkan och ljus. Därför är det mycket svårare att få den att växa, och blomma, vilket gör den till en god föregångare till att odla en tomatplanta, säger Trent Smith, projektledare för laboratoriet ”The Veggie” till Nasas blogg.

Förutom att den nya gästen på rymdstationen ISS hjälper forskarna att lära sig mer om hur man kan odla i rymden, hoppas man att den även ska höja stämningen bland astronauterna, enligt Alexandra Whitmire på Nasas Human Research Program.

– Även om inte alla besättningsmedlemmar njuter av att ha hand om växter så är det välgörande för många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.