Hårdbantning mer effektivt

Uppdaterad
Publicerad

Den som bantar snabbt och mycket har större chans att lyckas gå ner i vikt än den som går ner lite i taget. Det visar ny forskning som presenteras i dag.

För två och ett halvt år sedan vägde Christian Waktén 142 kilo. Då blev han pappa och bestämde sig för att gå ner i vikt. På fyra månader gick han sedan ner 44 kilo.

-Jag har alltid hållit på med idrott, så jag såg det som en tävling. För mig personligen var det viktigt att få se resultat snabbt, säger Christian till Rapport.

Den här typen av snabb och kraftig bantning är någonting som experterna brukar varna för. Viktnedgång ska ske långsamt, har det hävdats.

Snabb-bantarna nådde matchvikten

Men i dag publiceras nya resultat som tyder på motsatsen. En forskargrupp har delat in ett hundratal kraftigt överviktiga, som alla skulle förlora 15 procent av sin kroppsvikt, i två grupper: En snabb grupp som i snitt skulle gå ner 1,5 kilo i veckan och en långsammare som skulle förlora drygt ett halvkilo i veckan.

Hela 83 procent av snabb-bantarna nådde matchvikten, medan bara hälften av de långsamma lyckades.

-Det är häpnadsväckande rön. I slutänden kan de nya rönen förändra den kliniska tillämpningen, säger dietforskaren Katrina Purcell till Rapport.

Varför är den snabba metoden bättre?

-Går man ner 1,5 kilo i veckan ökar motivationen och viljan att fortsätta, säger Katrina Purcell.

Hur går det sedan?

Resultaten publiceras på den internationella fetmakonferensen som pågår i Stockholm. Forskarna kommer nu att följa de båda grupperna för att se om någon av dem bättre klarar att behålla sina nya smala kroppar.

För genomsnittsbantaren går upp mer än hälften av viktminskningen inom ett år, visar en annan studie som också läggs fram i dag.

-Vi vill se om de behåller sin nya vikt eller inte. Men vi är bara i början än så länge, säger Katrina Purcell.

Vad pekar resultaten på?

-På att snabb eller gradvis nedgång saknar betydelse för att behålla vikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.