• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Havsörnen lägger döda ägg – igen

Uppdaterad
Publicerad

I nästan 20 år mådde landets havsörnar bra. Men nu har återigen problemen med döda ägg dykt upp – och boven i dramat kan vara ett miljöspöke från förr.

På 50- och 60-talen användes miljögifter som DDT flitigt, bland annat för att bekämpa insekter i storskaliga jordbruk. Men hälso- och miljöeffekterna lät inte vänta på sig. Bland annat drabbades havsörnen väldigt hårt.

Under framför allt 70-talet och början av 80-talet lade havsörnarna bara ägg med döda foster i, trots att DDT och PCB, ett annat miljöfarligt ämne, som orsakade problemen förbjudits sedan flera år tillbaka.

Förbudet hjälpte dock ändå till slut. Mellan 1992 och 2008 lade havsörnarna inga döda ägg.

Nygamla problem

Men 2009 hände nåt igen. Nya döda ägg dök upp och har fortsatt att göra så – men nu bara längs mellersta Norrlandskusten. Vad är det egentligen som har hänt som gör att havsörnarna återigen uppvisar samma symptom som när DDT- och PCB-halterna i naturen var som högst?

Forskarna vet inte svaret med säkerhet, men man har ändå en teori.

Kanske är det de stora mängder rester från de många pappersbruken längs kusten som har dumpats på havsbottnen som ligger bakom. Dessa pappersbruksrester ligger ibland många meter tjocka på botten. I detta avfall har man hittat gifterna.

Troligtvis har gifterna kommit dit när de unga trädplantorna besprutades mot insekter och gifterna stannade sedan kvar i hela trädens liv och följde sedan med in i papperstillverkningen.

Gifter i hela näringskedjan

Forskarna tror också att gifterna sedan har rört sig upp i näringskedjan, och drabbar de som står allra högst i den kedjan allra värst – havsörnarna.

– Det är en inte orimlig teori men det krävs mer forskning för att bevisa att det med säkerhet är så, säger Irene Hedlund, miljöövervakare på länsstyrelsen i Västernorrland.

Varför problemen dyker upp just nu är fortfarande en gåta. Men varför det är just örnarna längs Norrlandskusten som drabbas har forskarna ändå en gissning på.

– Det har funnits väldigt mycket massa- och träindustri just här vilket har gett stora utsläpp, men här finns också den högsta landhöjningen i världen som kan orsaka undervattenskred som frigör extra mycket miljögifter, säger Irene Hedlund.

Örnarna varnar alltså återigen att något är fel – frågan är bara hur illa det kommer att gå den här gången.

Se mer om de döda havsörnäggen och orsakerna bakom i måndagens Vetenskapens värld (4/3) 20:00 i SVT2, eller på SVT Play efter att programmet har sänts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.