Studien, som presenteras i tidskriften The Lancet, visar att personer som äter lite salt (mindre än tre gram per dag) löper högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och död, jämfört med dem som äter normala mängder (5—6 gram per dag). Inte ens personer med högt blodtryck har nytta av att äta lite salt. Tvärtom.
”Detta är extremt viktiga fynd för dem som lider av högt blodtryck,” säger en av forskarna bakom studien, Andrew Mente vid McMaster university i Kanada, i en kommentar.
I den aktuella studien ingick drygt 130.000 deltagare från 49 länder.
Svenskar inte ”normala” saltare
Resultaten stödjer tanken på att personer med högt blodtryck och som äter mycket salt bör minska sitt saltintag, men inte som tidigare till låga nivåer utan till normala. Om saltintaget blir lägre än så ökar risken för sjukdom och död, oavsett blodtryck.
Värt att notera är att vi svenskar är extra förtjusta i salt. I genomsnitt äter svensken elva gram salt per person och dag, betydligt mer än i andra länder och nästan dubbelt så mycket mot vad forskarna i den aktuella studien anser är ”normalt”.
Följaktligen försöker Livsmedelsverket minska konsumtionen och rekommenderar 5—6 gram per dag.