Storskalig grisuppfödning i USA visar sig ha samband med antibiotikaresistenta infektioner enligt ny studie. Foto: Tim McCabe, USDA Natural Resources Conservation Service

Folkhälsorisk vid intensivt jordbruk

Uppdaterad
Publicerad

Att leva nära intensivt storjordbruk ökar risken för antibiotikaresistenta infektioner, enligt en ny amerikansk studie. Det är första gången som detta samband har påvisats, och forskarna varnar för folkhälsoriskerna med intensiv boskaps och-köttproduktion i samhället.

De amerikanska forskarna kom fram till sina resultat genom att studera 450 000 sjukhuspatienter i den amerikanska staden Pensylvania där storskalig grisuppfödning förekommer.

Genom att gå igenom sjukjournaler från åren 2005 till 2010 identifierade forskarna patienter som blivit infekterade av MRSA, meticillinresistenta stafylokocker, och andra bakteriella infektioner i hud- och mjukvävnad, och jämförde sedan dessa personer med patienter som aldrig haft en bakterieinfektion.

Fara nära gödsel

Forskarna hittade ett starkt samband mellan MRSA-infektioner och att bo nära storskalig djurproduktion där grisgödsel spreds på åkrarna.

Den fjärdedel av patienterna som exponerades mest bodde i median fyra till fem kilometer från gödslade fält eller grisfarmar.

Forskarna tror att det kan vara så att MRSA spridits via luften vid gödslingen, men påpekar att mer forskning krävs för att belägga det direkta sambandet.

För mycket antibiotika

80 % av all antibiotika i USA säljs till jordbruket för att tillsättas till djurfoder. I USA används antibiotika även på friska djur för att få dem att växa snabbare.

Det gödsel som sedan sprids på åkrarna för att ge näring åt jordbruksgrödorna innehåller antibiotikaresistenta bakterier och hela tre fjärdedelar av all antibiotika som djuren får i sig.

Ingen direkt fara i Sverige

Redan 1986 blev förbjudet i Sverige att använda antibiotika på friska djur – och inom EU blev det förbjudet år 2006.

År 2012 användes 65 ton antibiotika till människor och bara elva ton till djur. Och då är det bara enskilda djur med sjukdom som kan få antibiotika.

I jämförelse med USA har Sverige inte någon storskalig djurproduktion. MRSA har bara vid ett tillfälle hittats hos svenska grisar och grisproduktionen i Sverige har dessutom minskat med tjugo procent på bara några år.

– Denna studie har noll relevans för svenska grisar och svensk grisuppfödning, säger Christina Greko, veterinär SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Men Christina Greko tycker ändå att det är viktigt för folkhälsan att undersöka riskerna med en extremt intensiv grisuppfödning som den i USA:

– Vi behöver mer av denna typen av studier, för att höja blicken och se saker i större perspektiv för att hitta samband som inte alltid är så uppenbara, säger Christina Greko.

Studien ”High-density livestock operations, crop field application of manure, and risk of community-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus infection, Pennsylvania, USA” publiceras i tidskriften JAMA.

MRSA

Meticillinresistenta stafylokocker, MRSA, är bakterier som blivit resistenta mot meticillin och särskilda penicilliner, som är förstahandsval vid antibiotikabehandling av stafylokockinfektioner.

MRSA kallas ibland för sjukhussjukan, eftersom den ofta sprids på sjukhus, men MRSA-bakterier sprids också ute i samhället.

Studier har visat att ju fler antibiotikabehandlingar man genomgått, desto större är risken att smittas och bli bärare av meticillinresistenta stafylokocker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.