Forskarna Atsuko Saito och Kazutaka Shinozuka testade 20 katter i sina hemmiljöer och när katterna var ensamma spelades deras ägares inspelade röster, följt av främlingars röster upp.
Man observerade katternas svans-, öron och huvudrörelser, samt hur ögonen och tassarna reagerade när de fick höra de olika rösterna.
Reaktionen var visserligen starkare när katterna fick höra sina ägare, men ingen av dem rörde sig i riktning mot den välbekanta rösten av husse eller matte, skriver The Independent. I själva verket vägrade katterna helt att röra på sig.
Valde själv att närma sig människan
– Resultaten indikerar att katter inte aktivt svarar med ett kommunikativt beteende gentemot ägare som kallar på dem utom synhåll, även fast katterna kan särskilja ägarnas röster, skriver Saito och Shinozuka i studien.
I studien, som publicerats i Animal Cognition journal antyder forskarna att beteendet vi ser i dag kan kopplas till att katter historiskt sett inte har tämjts på samma sätt som hundar.
Tidigare forskning har visat att katternas förfäder självmant kom i kontakt med människor för drygt 9.000 år sedan genom att hålla sig nära människans odlade spannmål där det fanns gnagare att jaga.
– Historiskt sett har inte katter blivit domestikerade för att de ska lyda order från människor. Det verkar istället som de har tagit iniativet i mötet med människor. Detta i kontrast till hundar som har blivit avlade i tusentals år för att lyda order. Katter däremot, behövde aldrig lära sig, konstaterar Saito och Shinozuka i Daily Mail.