Kometen Ison närmar sig solen. Foto: TT

Kometen överlevde mötet med solen

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade kometen Ison verkade ha ”gjort en Ikaros” – flugit för nära solen. Men nu kan astronomer slå fast att en del av kometen klarat sig.

Astronomer har spänt följt Isons bana vid solen, för att se jätteklippans beståndsdelar när den starka upphettningen sliter den i bitar. Det var uppenbart att banan skulle innebära hårdbantning för Ison – temperaturen på kometens yta har beräknats till 4.900 grader, och tre miljoner ton is och sten i sekunden ska ha förångats. Men nu står det klart att en del av kometen har överlevt. Hur mycket den har krympt är för tidigt att säga.

– Men det är en tillräckligt stor del för att den ska bilda den svans som den har nu,  säger Eva Wirström, på Chalmers rymdobservatorium i Onsala.

Det är också för tidigt att veta om Ison kommer att kunna ses från jorden utan teleskop.

– Vi får vänta på information från USA och se hur det går.

Fler kometer i omlopp

Men den som planerat att spana efter Ison behöver inte misströsta, det finns en annan komet.

– Den heter Lovejoy och kan vara ett alternativ, den går att se med blotta ögat, säger Eva Wirström.

– Vi har följt den här kometen i ett år nu, hela vägen har den förvånat och förvirrat oss, säger Battams till BBC.

Om en bit av kärnan klarade hettan, och mycket av det splittrade materialet spridits ut i en imponerande kometsvans kan rymdspanare få en spännande jul. För nu sätter Ison i så fall fart utåt igen, och passerar som närmast jorden på annandag jul, skriver brittiska The Daily Mail.

– Det är typiskt att när vi till slut sade, ”Ja, den har tynat bort, den är död, vi har förlorat den i solen”, så efter några timmar poppar den upp igen.

Ökade kraftigt i hastighet

Bränt barn skyr ju elden, heter det, och det gäller verkligen kometen. Rymdexperter har följt Ison under lång tid, och när den tidigare i år började närma sig våra inre delar av solsystemet höll den en hastighet på 64.000 kilometer i timmen. Häromdagen, när solen drog allt hårdare i den, var den uppe i 240.000 kilometer i timmen.

Om den nu använt solens oerhörda gravitationskraft som katapult beräknas den på vägen ut ha den svindlande hastigheten 1,3 miljoner kilometer i timmen – motsvarande sträckan Göteborg-Stockholm på drygt en sekund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.