Personer från olika typer av samhällen bedömer sexuell attraktionskraft hos typiskt manliga och typiskt kvinnliga ansikten på olika sätt.
Det har en grupp psykologer och antropologer från England kunnat visa med hjälp av kollegor från flera länder. De har undersökt tolv grupper av människor med olika grad av ekonomisk utveckling från olika delar av världen. Brittiska studenter från Bristol och invånare i den kinesiska industristaden Hangzhou har jämförts med exempelvis jägar-samlarfolk i Centralafrikanska republiken. Resultaten visar att människors attraktion till väldigt könsspecifika egenskaper endast förekommer i de mer ekonomiskt utvecklade samhällena.
Attraktionen till könsspecifika egenskaper
I experimentet fick 962 deltagare se en uppsättning med tre ansiktsporträtt av samma person av det motsatta könet. Fotografierna var digitalt omgjorda så att personen visades som mer eller mindre maskulin eller feminin. Detta gjordes med porträtt av människor från fem olika etniska grupper och deltagarna fick avgöra vilket av ansiktena som de ansåg var mest attraktivt respektive mest aggressivt.
Utmanar tidigare teorier
Resultaten visade att det var enbart de av testdeltagarna som kom från ekonomiskt utvecklade samhällen som ansåg att män med maskulina drag och kvinnor med feminina drag var mest tilldragande. Samma grupp var också de enda som ansåg att de maskulina männen såg aggressiva ut.
Tidigare har man trott att preferensen för väldigt könsspecifika ansiktsdrag är en typ av sexuell och social selektion som haft en lång evolutionär historia bakom sig. De här nya resultaten utmanar nu den tidigare teorin.
Ansiktet viktigt för attraktionen
Ansiktet sägs vara den del av kroppen som främst avgör om en person uppfattas som attraktiv eller inte. Men vi människor har ofta starka preferenser angående vad som anses tilldragande. Det finns till exempel forskning som pekar på att ett symmetriskt ansikte är mer attraktivt än ett osymmetriskt.
Människor som lever i stora, tätbefolkade och ekonomiskt välutvecklade samhällen utsätts dagligen för fler okända ansikten än de som bor i glesare och mindre ekonomiskt utvecklade grupper. Forskarna spekulerar kring att detta möjligen skulle kunna gjort det lättare för dem att kunna koppla ihop ansiktsdrag med olika beteenden, som till exempel aggression.