Fjäril vingad syns snart inte på Haga. Forskare i en lång rad europeiska länder, däribland Sverige, har tittat på 17 arter och konstaterar att nästan hälften minskar, två är stabila och bara en ökar i antal.
Totalt har mängden fjärilar nästan halverats mellan 1990 och 2011, enligt undersökningen från EU:s miljömyndighet EEA.
–Den här dramatiska nedgången bland gräsmarksfjärilar borde få larmklockorna att ringa. Europas gräsmarker minskar, och om vi inte lyckas bevara dessa livsmiljöer så kan vi förlora de här arterna för alltid, säger Hans Bruyninckx, chef på EEA.
Det är särskilt oroande, menar EEA, eftersom den nedåtgående trenden är representativ också för många andra småkryp som lever i samma miljöer. Fjärilarna är en indikator på mångfald och på hur ekosystemen mår.
Gräs blir buskar
Minskningen beror på att jordbruket blivit alltmer storskaligt och enahanda, med färre åkerkanter och diken där fjärilarna trivs. Ökad användning av bekämpningsmedel bidrar också.
Dessutom krymper fjärilarnas livsutrymme när många gräsmarker växer igen, särskilt i bergiga områden i södra och östra Europa. Vägrenar och naturreservat har blivit allt viktigare miljöer när annan mark försvinner.
I Sverige minskar många av sommarens dagfjärilar i antal, tex påfågelöga, nässelfjäril och citronfjäril. Men det gäller inte alla arter och osäkerheten hur det går är ganska stor.
Dessutom invandrar nya arter som kartfjäril, videfuks och skimmerfjäril som en följd av det varmare klimatet.
Även svenska fjärilar minskar
Dave Karlsson som är entomolog på Station Linné på Öland betonar att undersökningen bara gäller en liten del av alla fjärilar.
–Vi har ju 2 700 arter fjärilar rapporterade i Sverige, säger Dave Karlsson. Helt klart så minskar vissa, men lika tydligt är det andra som har ökat också.
Men att många vackra dagfjärilar minskar oroar ändå Dave Karlsson och andra forskare.
–Visst är det tragiskt, de är ju en så viktig del av sommaren. Men jag tror krasst, biologiskt sett att det inte har nån jättestor inverkan på vår situation som art eller att det påverkar den miljö som vi lever i.
En del fjärilsarter må vara mer iögonenfallande än andra, men enligt Dave Karlsson är det viktigt att även de mer oansenliga arterna finns kvar.
–Vi har ju också ett ansvar att se till att arterna inte försvinner, och då inte bara de stora spektakulära arterna utan även de som vi inte ser lika tydligt.