Sedan bälteskudden kom på 70-talet har den kraftigt minskat antalet skador hos barn i trafikolyckor.
Men under åren har bälteskudden utvecklats och blivit allt mer utbyggd och stolliknande. De är nu betydligt mer ombonade än de var från början med fler skydd av olika slag. Skador på bålen är numera ovanliga för barn som sitter i bilbarnstolar vid krock.
Bland de som sitter i godkända stolar och är i åldern 4-12 år är den vanligaste sortens skador vid krock numera i stället olika typer av huvudskador.
Det faktumet intresserar Lotta Jakobsson, adjungerad professor vid Chalmers i Göteborg och teknisk säkerhetsspecialist hos Volvo Personvagnar.
– Jag tror tillverkarna i många fall glömt att det även finns en bil runt barnet som också ska skyddas, säger hon. I stället låter man stolen växa sig allt större och då uppstår nya problem.
Forskargruppen hon ingår i vid SAFER (Fordons- och trafiksäkerhetscentrum) på Chalmers i Göteborg har studerat vad huvudskadorna beror på och hur de uppkommer. En viktig utgångspunkt är att barn inte beter sig som krockdockor, de sitter inte rätt upp och ner med bältet på rätt plats. Om de gjorde det skulle bilstolarna fungera mycket bättre. Men barn rör sig och använder stolarna helt annorlunda än det är tänkt.
Barn som använder de stora uppbyggda stolarna med höga ryggstöd böjer sig ofta fram för att kunna se ut. De som är riktigt långa kan också ha svårt att få plats med axlarna om de spelar på en surfplatta i bilen och därför sätter de sig på ett annat sätt än tillverkaren avsett.
Dessutom åker de längre fram vid en tvärnit innan krocken och riskerar då att slå i huvudet i stolen framför, eller i andra delar av bilen.
– Vår forskning går främst ut på att studera hur barnen rör sig vid olika händelser i trafiken, säger Lotta Jakobsson. Då är det tydligt att enklare bälteskuddar inte alls behöver vara något sämre alternativ.
Riktigt små barn sitter alltid säkrast i bakåtvända bilstolar, men det är just för de lite större barnen som de nya rönen kan ha betydelse. I Sverige finns en lag på att alla barn ska ha bilstol/kudde upp till 135 centimeters längd, men forskarnas rekommendation är att man fortsätter med bälteskudden till 140 centimeters längd. Det är det långt i från alla som gör. När barnen blivit större vill de sällan sitta fastspända i barnbältesstolar. Och Lotta Jakobsson betonar att det allra viktigaste fortfarande är att alla gör det.
– Det enskilt viktigaste ur säkerhetssynpunkt är att barnen kommer upp högre, så att höftbältet ligger över höften mot låren istället för över magen, säger hon.
Att det numera kan vara svårt att få tag i bälteskuddar, eftersom de konkurrerats ut av de stora barnbältesstolarna, bidrar till att tiden med extra säkerhetsutrustning anpassad för barn i bilen blir kortare, menar hon.
Hon tror att den enklare bälteskudden användes av fler högre upp i åldrarna. Risken är nu att man i stället använder de ombonade stolarna under en period och sedan övergår till att sitta i bilen helt utan att komma upp, endast fastspänd med ett säkerhetsbälte som är anpassat för vuxna.
– Både bälteskuddar och bilstolar är säkrare än att inte använda något av alternativen, betonar Lotta Jakobsson. Vad jag vill lyfta fram är att bälteskudden faktiskt fortfarande är ett jättebra alternativ.