Din gång kan visa på om du lider av tidiga former av demens eller inte. Foto: Scanpix

Långsam gång kan tyda på demens

Uppdaterad
Publicerad

Går din farmor lite långsammare än vanligt? Då kan det vara en idé att vara lite extra vaksam. Ny forskning pekar nämligen på att sänkt gånghastighet kan vara ett tecken på demens.

Amerikanska forskare har hittat en koppling mellan hur fort en människa går och tidiga tecken på demens. Forskarna noterade hur äldre människor rörde sig genom att installera infraröda sensorer i taket i de äldres hem och som registrerade rörelsemönster under tre års tid.

Samtidigt lät forskarna studiedeltagarna göra olika demenstester för att se om de led av någon grad av sjukdomen. Det visade sig att det var nio gånger så stor sannolikhet att de som visade tidiga tecken på demens också gick långsammare än de friska.

– Med den här metoden har vi kunnat få en tydlig bild på hur gånghastighet hör ihop med tidiga stadier av demens, säger Hiroko Dodge, professor vid Oregon Health and Science University i Portland, USA, som är en av forskarna bakom studien.

Kan hjälpa diagnos

Studien visar också att om det fanns stora variationer i hur fort en äldre person knallade runt i sitt hem så fanns det även där en koppling till tidiga stadier av folksjukdomen.

Hiroko Dodge menar att den nya tekniken kan vara till hjälp för många äldre.

– Om vi kan upptäcka demens i dess tidigaste stadier då kan vi arbeta för att människor ska kunna behålla sina självständiga liv. I det långa loppet kanske tekniken också kan hjälpa till att stoppa att sjukdomen överhuvudtaget utvecklas.

Matchar tidigare studier

Studiens resultat ligger i linje med tidigare forskning på området.

– Framför allt är det den nya mättekniken som är intressant, alltså att man har kunnat följa människor i deras egna miljöer. Tidigare forskning har gett liknande resultat men under mer experimentella former, säger Ylva Cedervall, forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap/geriatrik vid Uppsala universitet.

– Tidigare trodde man att gången mest var en enkel motorisk aktivitet, men forskningen på området pekar nu åt att gången kräver en hel del av kognitionen. Man behöver ett mål med att gå helt enkelt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.