SVT liverapporterade
Jean-Jacques Dordain, chefen för ESA, berättar att forskarna säger sig ha funnit ett nästan perfekt universum. Vad som menas med det får vi veta snart.
Kortaste vägen till framtiden är att gräva i historien, och det är vad vi har gjort med Planck, säger Dordain.
Vi har bara fått hälften av all data som Planck ger oss, så det kommer komma mer, fortsätter han.
George Efstathiou, astrofysiker vid universitetet i Cambridge, berättar om resultaten och om den nya bilden av kosmiska bakgrundsstrålningen. En guldgruva för kosmologer säger han.
Vi får se bilden som visar strålning från det mycket unga universumet – endast 380 000 år gammalt.
George Efstathiou berättar om den mörka materien och mörka energin som universum består av, vanlig materia är bara 5 procent. Är det nyheter om den mörka energin som vi ska få idag?
Han fortsätter om de kvantumfluktationer som blåstes upp i den väldiga inflationen som sedan gav det som är strukturer, galaxer, stjärnor och planeter.
George Efstathiou berättar om hur man ”skalar” av bilden av vår egen galax, Vintergatan, som ju ligger i vägen för att vi ska se fritt ut i rymden. Ett trolleri med frekvenser av gas och stoft, för att bli av med ”skräpet” på linsen, vår Vintergata.
Han jämför bilder från den föregående satelliten WMAP (som är tio år gamla) och den från Planck. Den kosmiska bakgrundsstrålningfen är mycket tydligare nu med mycket bättre upplösning.
Vi får nya siffror på universums ingredienser. 68,3 procent av universum består av mörk energi. 26,8 är mörk materia och bara 4,9 procent är sånt som vi är byggda av, vanlig materia.
Det är en liten bit mindre av det stoft som vi inte förstår, jämfört med vad man tidigare trott. Bara lite, men ändå något, säger George Efstathiou.
Universum är också lite äldre än man tidigare trott. 13,81 miljarder år är den nya siffran.
Planckresultaten överrensstämmer väl med den bild vi har innan – så det är bra nyheter bara det. Men när kommer de nya nyheterna?
Jo, nu:
Forskarna kan se mönster på stora avstånd som man inte förväntar sig om inflationsteorin ska funka, vi kan behöva ny fysik för förklarar det, säger George Efstathiou.
Är det ett minne från ett gammalt universum? Är det ett bevis på att det finns fler universa? Det är den spännande frågan nu.
Lars Bergström som är kosmolog på Stockholms universitet är tveksam om de mönster som George Efstathiou tror sig ha sett verkligen är statistiskt säkra. Kan man verkligen ha sett det här stora mönstren i bakgrundsstrålningen, som skulle tyda på att vi har ett avtryck av ett gammalt universum i vårt?
Det märkliga är att universum ser olika ut från ena sidan av jordklotet än det andra – vilket är ju en väldigt konstig anomali. Det kan vara mätfel, det kan vara värmestrålning från vår omgivning som stör resultatet. Eller så är det en stor formation som fanns redan i det tidiga universumet – och det betyder att inflationsteorin måste vara fel.
Men samtidigt tycker George Efstathiou, lite motsägelsefullt, att förutom den här skuggan som skymtas i bakgrundsstrålningen så stödjer det inflationsteorin och teorietikerna bakom inflationsteorin, Andrei Linde och Alan Guth borde få nobelpriset nu.
Lars Bergström hjälper till att förklara:
Jorden ligger i ett plan gentemot solen, i planetssystemet. Och i förhållande till det planet verkar det som bakgrundstrålning ser lite olika ut.
Forskarna gav ingen signifikans för denna anomali, och ingen grund som förklaring. Avvikelsen är för liten för att man ska bli impad, säger Lars Bergström.
Huruvida man verkligen hittat spår av andra universa är så klart för tidigt att säga. Det som konkret är nytt med Plancks resultat är att andelen mörk materia och vanlig är mer än man tidigare trott, vilket betyder att den mörka energin är mindre än man tidigare trott.
Det i sin tur innebär att universum inte expanderar som snabbt som man trott – vilket betyder att universum är 80 miljoner år äldre än man tidigare uppskattat.
”Vi blev alla 80 miljoner år äldre” säger George Efstathiou.
Grattis!
Lars Bergström säger att resultaten stämmer med de enklaste modellerna vi har över universum, vilket är bra. De enklaste inflationsteorierna verkar stämma.
Det är en imponerande karta över hur universum såg ut som liten bebis, säger han.