Foto: J. Breton, N. Lucas och D. Schapman/Sandeep Nair, Freeimages

Magbakterier säger till när du är mätt

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning föreslår att det inte bara är din kropp som säger åt dig att sluta äta när du är mätt, utan också de bakterier som arbetar i din tarm.

En mänsklig tarm är full av bakterier som ägnar sig åt att bryta ner maten vi äter, och en grupp forskare menar nu att de inte bara tackar och tar emot, utan även säger till när det räcker.

Forskarna tror att det här beror på att det ligger i bakteriens intresse att finnas i rätt mängd i tarmen, och varje gång vi äter så går ett antal av dem förlorade.

När bakterierna befinner sig i återhämtningsfasen så behöver de föda, och det är därför rimligt att de ska kunna signalera när värden bör inta mer föda. Men med det följer också en förmåga att signalera motsatsen: när det är dags att sluta äta.

Påverkar hormonproduktion

När bakterierna återhämtar sig och blir fler efter att ha brutit ner mat skickar de ut en viss uppsättning proteiner. När de bryter ner mat och blir färre ser paletten annorlunda ut, och det är det här som forskarna fokuserat på.

Uppsättningen som skickas ut när bakterierna inte behöver mer näring verkar få den mänskliga vävnaden runtomkring att producera hormon som förknippas med mättnadskänsla, och effekten är den motsatta när mer näring behövs.

Gäller på möss

Än så länge har resultaten inte upprepats i en mänsklig tarm, utan det är råttor och möss som fått stå i vetenskapens tjänst.

Forskarna testade sin teori genom att injicera små mängder av de ämnen som bakterierna producerar när de förökar sig, och kunde se att gnagarna reagerade genom att producera mer av de hormon som signalerar mättnad.

Forskarna tror dock att det kommer att gälla även för människor, eftersom mönstret inte motsäger de befintliga teorier som finns om hur hunger styrs, utan snarare verkar komplettera dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.