Miljögift i kläder och popcornpåsar

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalier som är vanliga för impregnering av skor och fritidskläder har nu för första gången kopplats till sköldkörtelsjukdomar. I en stor studie, som publiceras i Environmental Health Perspectives, har man sett att de som har högst koncentrationer av kemikalien i blodet löper betydligt större risk att drabbas av sköldkörtelsjukdomar.

Ämnet som man undersökt heter perflouroktansyra, eller PFOA, och är vanligt förekommande i en rad konsumentprodukter. Naturskyddsföreningen visade i en studie år 2007 att PFOA finns i mycket höga koncentrationer i sprayer som används för impregnering av skor och fritidskläder. Men PFOA finns också i heltäckningsmattor och andra textilier, och även i vissa stekpannor och grytor med så kallad ”non-stick”-beläggning.

PFOA tillhör en grupp ämnen som bryts ner mycket långsamt i naturen. Halter av ämnet har hittats i blodet hos djur och människor på alla kontinenter, från isbjörnarna i Antarktis till teodlare på Sri Lanka.

I popcornpåsar

Tidigare forskning har visat att PFOA kan försämra förmågan att få barn och att det sannolikt är cancerframkallande. I både Europa och USA arbetar man med att minska användningen av PFOA och många kemikalietillverkare har ersatt PFOA med ett liknande ämne som kallas FTOH. Detta ämne har bland annat kommit till stor användning i påsar för micro-popcorn.

Problemet är att FTOH lätt kan ombildas till PFOA när det kommer in i människokroppen. US Food and Drug Administration tror att just popcornpåsarna står för en betydande del av de halter av PFOS som man ser hos människor.

Den nya studien, som genomförts av University of Exeter och Peninsula Medical School, fyller alltså på listan med hälsoproblem kopplade till PFOA. Studien pågick mellan 1999-2006 och omfattade 3966 vuxna människor. Man såg att bland den fjärdedel av gruppen där blodkoncentrationen av PFOS var högst så var sannolikheten att drabbas av sköldkörtelsjukdomar dubbelt så hög jämfört med den halva av gruppen där koncentrationerna var som lägst.

Rubbar hormoner

Gruppen bakom studien menar dock att mer forskning krävs för att helt förstå sammanhangen bakom resultaten. Sköldkörteln styr mycket av kroppens ämnesomsättning, och möjligheten finns att blodkoncentrationen av PFOA hos de med sköldkörtelproblem var högst just för att deras kroppar hanterade ämnet annorlunda.

Samtidigt har man i tidigare försök med djur sett att PFOA stör sköldkörtelns hormonsystem, och forskarna menar därför att det sannolikt kan vara likadant hos människor. Och inom kort kommer också en stor studie på hormonrubbningar hos individer som bor nära industrier som tillverkar PFOA, vilket man hoppas kommer ge större klarhet frågan.

Olof af Wåhlberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.