Ur växten Artemisia annua utvanns substansen som ligger bakom malariamedicinen Artemisinin och som är en av upptäckterna som tilldelas årets Nobelpris i medicin. Foto: Kristian Peters

Naturmedicin inspirerade till Nobelpris

Uppdaterad
Publicerad

Många av de läkemedel som finns idag har sitt ursprung i naturen, något som idag är lätt att glömma. Årets Nobelpris i medicin uppmärksammar naturens apotek.

Fynden bakom årets Nobelpris i medicin har båda sitt ursprung frånnaturen. Med hjälp av bakterier och växter har åretsnobelpristagare, William C Campbell, Satoshi Ōmura YouYou Tu,utvecklat läkemedel mot parasitsjukdomar som plågar miljonervärlden över.

 Att läkemedel har sitt ursprung i naturligtförekommande substanser är långt ifrån ovanligt och är ett fält somfallit i glömska.

 – Upptäckten uppmärksammar ett forskningsområdesom pågått hela tiden i världen. Men man har nästan glömt bortdetta fält. Det finns otroligt mycket att upptäcka. Det är ett fältsom kan utvecklas hela tiden, säger Lars Bohlin, professor ifarmakognosi vid Uppsala universitet.

Naturens medicinskåp

Uppskattningsvis har ungefär hälften av våra nu förekommandeläkemedel, på ett eller annat sätt, sitt ursprung i naturen. Ettklassiskt exempel på läkemedel som härstammar från naturen ärdigitalis. Fingerborgsblomman (Digitalis purpurea) tros ha använtsredan på medeltiden mot hjärtåkommor. Idag ingår digitalis iläkemedel mot hjärtåkommor som hjärtsvikt, flimmer samtoregelbundna hjärtslag.

Ett ytterligare exempel på enläkemedelssubstans som härstammar från naturen och som ingår i ettvanligt förekommande läkemedel på badrumshyllan är salicylsyra.Från vitpilens bark utvinns salicin, ett ämne som i kroppenomvandlas till salicylsyra och som bland annat har febernedsättandeoch smärtlindrande effekter. Salicylsyra är vanligt förekommande ien rad olika smärtlindrande läkemedel .

 Oftast krävs vanligtvis modifieringar avsubstanser som utvinns ur naturen. Delar av substanser kan ändraseller så framställs kopior av ämnen man hittar i naturen. Ettundantag är morfin som direkt utvinns ur vallmo och används försina smärtlindrande effekter.

 Lars Bohlin tror att ökade kunskaperinom kemi och biologi kommer leda till ytterligare upptäckter inaturen som kan gynna den medicinska forskningen.

 – Oftast liggerprodukter från naturen till grund för farmakologiska verktyg somtill slut kan leda till läkemedel. Det kommer bli viktigare ochviktigare. Den syntetiska kemin har kommit långt men det är oftastkostsamt, säger Lars Bohlin.

Microorganismer 

Ettproblem som läkemedelsforskningen står inför är att substanser somkommer från naturen kan göra att naturen exploateras och växtertill och med kan utrotas. Taxol är en substans som används inomcancerbehandling och som utvinns ur idegran.Läkemedelsframställning höll på att utrota den amerikanskaidegranen vars bark man använde för att utvinna ämnet. Som tur varupptäckte forskare att substansen även fanns i barren på deneuropeiska idegranen.

Ett nytt forskningsområde inom detnaturbaserade produkterna som kan göra att man undviker att naturentar allt för stor skada är att man har mikroorganismer somproducerar åtråvärda ämne. Det är ett fält som Lars Bohlin trorkommer att växa allt mer.

 – Det är inte alltid säkert att det är enväxt som står för en substans. Det kan vara en mikroorganism somproducerar en substans. Då kan man istället för växten odlamikrosubstansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.