Det är inte bara själva spermieproduktionen i mannens testiklar som måste fungera för att fertiliteten ska fungera, och orsaken till infertilitet kan bero på brist på en del av sädesvätskan, enligt den nya forskningen. Foto: Wikimedia Commons

Ny förklaring till manlig infertilitet

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär hälften av all manlig infertilitet förblir oförklarad. Nu visar svenska forskare på en ny mekanism bakom infertilitet hos män – att immunförsvaret kan gå till angrepp och förstöra prostatakörteln.

Vid viss manlig infertilitet kan man se att kroppen har nedsatt produktion av spermier. Men i många fall är spermieproduktionen i sig inte problemet, och orsaken bakom infertiliteten förblir ofta en olöst gåta.

Svenska forskare har nu upptäckt en ny mekanism bakom infertilitet hos män. Immunförsvaret kan gå till angrepp mot prostatakörteln och på så sätt, som det ser ut, påverka möjligheten att få barn.

Prostatan angrips

– Ungefär hälften av all infertilitet bland par tros helt eller delvis förklaras av infertilitet hos mannen. Hos många av dessa män hittar man i dag ingen förklaring till infertiliteten, säger Nils Landegren, forskare på Karolinska institutet och Uppsala Universitet.

Det som svenska forskare nu har upptäckt är att immunsvaret kan reagera mot ett protein som bildas uteslutande i prostatakörteln och som heter transglutaminas 4.

– Vi fann att många av männen vi studerade bildade antikroppar mot prostata i samband med pubertet. I en djurmodell kunde vi sen koppla dessa antikroppar till hur prostatakörteln förstördes av ett immunangrepp, säger Nils Landegren.

Nödvändig del av sädesvätskan

– Sekretet från prostatan och transglutaminas 4 i synnerhet är nödvändigt för spermiernas utmognad och normal fertilitet, säger Nils Landegren.

– Fynden är viktiga för att de visar en ny mekanism bakom manlig infertilitet. Nästa fråga att ställa är hur vanligt detta är i befolkningen i stort, och vilken behandling som skulle kunna hjälpa de drabbade.

Den nya slutsatsen är alltså att viss manlig infertilitet beror på vad som brukar kallas en ”autoimmun sjukdom”, alltså att immunförsvaret reagerar missriktad mot den egna kroppen.

– En liknande process sker vid typ 1-diabetes, då immunförsvaret förstör insulinproducerande celler i bukspottkörteln, säger Nils Landegren.

Den nya studien publiceras i veckans nummer av Science Translational Medicine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.