Ny studie: ”Kaffedrickare lever längre”

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie av 400 000 äldre kaffedrickare i USA visar något överraskande att dödligheten var lägre bland kaffedrickarna än bland dem som inte drack kaffe.

Studien är gjord av forskare vid USA:s nationella cancerforskningsinstitut. Intresset från början handlade egentligen om frågan huruvida kaffe riskerar att öka vår dödlighet i cancer. Men något sådant samband kunde forskarna alltså inte se.

Tvärtom visade det sig att bland de 400 000 undersökta amerikanerna så var dödligheten 10 procent lägre bland dem som drack kaffe.

Mer kaffe, mindre dödlighet

Vad som också var intressant var att risken att dö minskade ju mer kaffe personerna drack per dag. För dem som bara drack kaffe då och då, mer sällan än dagligen, så var dödligheten ungefär som bland dem som inte drack kaffe alls. Sedan minskade risken att dö helt enkelt beroende på hur många koppar kaffe om dagen personerna uppgav att de drack – ju mer desto bättre, åtminstone upp till 4-5 koppar om dagen.

– Sambandet mellan kaffe och risk för dödlighet har varit oklar, men i vår studie kunde vi se att kaffekonsumtion kunde kopplas till färre dödsfall bland försökspersonerna, och det gällde flera olika dödsorsaker, säger Neal Freeman, den amerikanska cancerforskare som har lett studien.

Slutsatserna ändå försiktiga

Bland annat dödsfall kopplade till hjärtat, som hjärtattacker, drabbade kaffedrickare i mindre utsträckning än dem som inte drack kaffe. Forskarna är dock ändå försiktiga med att utropa kaffet till någon ny hälsodryck.

– Vi vet att kaffet påverkar hjärnan och skelettet. Men om det ens finns ett orsakssamband mellan kaffet och den minskade risken att dö är fortfarande oklart. Vi vet inte hur ett sådant samband ser ut i så fall. Och kaffe innehåller över tusen olika beståndsdelar som på olika sätt kan påverka vår hälsa, säger Neal Freeman.

Däremot menar Neal Freeman och hans forskarkollegor att man genom deras studie kan se att kaffe i sig inte ökar vår risk att dö i förtid.

Studien genomfördes genom att 402 000 män och kvinnor, mellan 50 och 71 år gamla, intervjuades i mitten av 1990-talet om hur många koppar kaffe de drack per dag. De fick också uppge andra hälsopåverkande vanor, som alkohol, kost med mera – så att dessa faktorer kunde räknas bort i studien. Sedan har dessa försökspersoner följts upp för att se hur många i de olika grupperna som avlidit genom åren, och av vad. Forskningsresultatet publiceras nu i New England Journal of Medicine.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.