En sjuksköterska jobbar nattskift på sjukhuset. Arkivbild. Foto: TT

Ny studie: Kvinnor tål skiftarbete sämre

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie klarar kvinnor av skiftarbete sämre än män.

Effekten av den rubbade dygnsrytmen i undersökningen var mycket starkare hos kvinnor, jämfört med män.

16 män och 18 kvinnor placerades i en miljö utan naturligt ljus och mörker, på University of Surrey i Storbritannien. Deltagarna förändrade sin dygnsrytm för att simulera vardagen för en skiftarbete.

De fick sova färre timmar än normalt och ställa om sitt dygn från ett vanligt 24-timmarsdygn till ett 28-timmarsdygn. Det här är en metod som har använts tidigare för att simulera en skiftarbetares vardag. Studien publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Flera tester

Under sin vakna tid fick deltagarna sedan göra olika tester. De fick svara på hur sömniga de kände sig, hur deras humör var, och göra ett antal objektiva tester för att mäta den kognitiva förmågan, som uppmärksamhet, motorik och minnestester. När deltagarna sov mättes deras hjärnaktivitet.

Kvinnor tröttare i slutet av skift

Resultatet visade att effekterna av den rubbade dygnsrytmen var betydligt starkare hos kvinnor. Kvinnornas kognitiva förmåga var mer nedsatt under de tidiga morgontimmarna, vilket i verkliga livet motsvarar de sista timmarna på ett nattskift.

– Vi kan för första gången visa att män och kvinnor påverkas olika av en rubbning av dygnsrytmen. En första bedömning utifrån de här resultaten pekar på att kvinnor kan vara mer påverkade av nattskiftsarbete än män, säger doktor Nayantara Santhi från universitetet.

Kvinnor behöver sova mer

Marianne Ors, överläkare i neurofysiologi på Lunds Universitet, menar att detta är en komplex fråga och vill se fler studier för att vi verkligen ska kunna se om det finns skillnader mellan könen på det här området.

– Det låter som en kul studie att läsa. Det skulle inte förvåna mig om kvinnor drabbas ännu mer. Kvinnor behöver sova ungefär 30 minuter mer för att känna sig utvilade. Det är belagt i flera studier, säger hon till SVT Nyheter.

Sömnsvårigheter hänger kvar

Skiftarbete orsakar sömnstörningar, och det är ingenting som man ska vifta bort, anser Marianne Ors.

– Skiftarbete medför generellt sömnstörningar. Tyvärr kan den som har skiftarbete få sömnstörningar även efter att den slutat med skiftarbetet. I en del fall kvarstår störningarna, säger hon.

– Sömnstörningar är ingenting som vi dör av. Men vi mår förbannat illa av det. Inte bara som individer. Det är också väldigt dyrt för samhället. Det måste tas på allvar, säger Marianne Ors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.