Enligt American Heart Association (AHA) äter amerikanska barn i dag runt 80 gram tillsatt socker per dag och organisationens nya råd, som publicerats i den egna tidskriften Circulation, menar att det är drygt tre gånger för mycket.
AHA:s expertpanel har gått igenom den senaste forskningen på området och ger nu för första gången tydliga rekommendationer kring barn och tillsatt socker.
Ska hjälpa föräldrar
Tillsatt socker är det socker som inte finns naturligt i råvaror och som tillsätts i ren form till livsmedel som en ingrediens.
Exempelvis innehåller en burk läsk cirka 35 gram (drygt 11 sockerbitar) tillsatt socker och 100 gram smågodis innehåller drygt 60 (20 sockerbitar) gram tillsatt socker.
– Jag hoppas att våra rekommendationer ska hjälpa föräldrar att begränsa barnens sockerintag, säger Miriam Vos, professor vid Emory University and Children's Healthcare of Atlanta, och huvudförfattare till AHA:s sammanställning.
Barn under två ska inte äta något tillsatt socker
Organisationen framhåller också vikten av att hålla nere på sockret då barns matvanor och smakpreferenser sätts tidigt i livet. AHA rekommenderar dessutom att barn under två år inte ska äta något tillsatt socker alls.
– En diet som består av ett högt intag av tillsatt socker är starkt kopplad till fetma, insulinresistens, förhöjt kolesterol, och fettlever hos barn. Och allt detta ökar risken för att de i framtiden kommer att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Miriam Vos.
WHO:s nya råd
Under 2015 presenterade Världshälsoorganisationen, WHO, nya riktlinjer kring barns sockerintag. Man sade då att högst 10 procent av den totala energin bör komma från tillsatt socker, men var tydliga med att det fanns ytterligare hälsofördelar med att skära ner intaget till högst 5 procent (25 gram) per dag.
De svenska rekommendationerna kring tillsatt socker är desamma som WHO:s övre gräns och man anser att högst 10 procent av det dagliga kaloriintaget bör komma från tillsatt socker.
– Men vi är också noga med att säga att det inte finns några hälsofördelar med att äta tillsatt socker, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.
Kostens totala kvalitet det viktigaste
Även svenska barn får i dag en för stor del av sitt totala kaloriintag från tillsatt socker.
– Det ser inte bra ut och vi behöver följa våra rekommendationer bättre. Det är en spännande utveckling att fler rekommendationer kring socker nu kommit ner på de här nivåerna, säger Hanna Eneroth.
Hon är dock noga med att påpeka att det i slutändan handlar om kostens totala kvalitet. Äter man mycket tillsatt socker finns det plats för mindre näringstät mat, speciellt för små barn. Det är dessutom lätt att äta för mycket av energität mat med tillsatt socker.
Fakta: Tillsatt socker
- Tillsatt socker är det socker som inte finns naturligt i råvaror och som tillsätts i ren form till livsmedel som en ingrediens. Rent näringsmässigt är det dock inte någon skillnad på tillsatt och naturligt socker.
- Skillnaden är att när man äter naturligt socker får man samtidigt i sig andra näringsämnen som finns i råvaran (t ex vitaminer och fibrer) medan tillsatt socker endast innehåller energi.
Källa: Livsmedelsverket