Oljekål blir grön olja

Uppdaterad
Publicerad

Genmanipulerad oljekål skulle kunna ersätta en miljon ton fossil olja varje år.

Intresset för att ersätta den fossila oljan med olja från växtriket ökar i takt med att oljereserverna i världen sinar. På Hushållningssällskapet i Skepparslöv, strax utanför Kristianstad, pågår fältförsök för att kunna utvinna miljövänlig smörjolja genom att, med genetisk modifiering, föra in vaxestrar i oljekål.

Idag utvinns vaxestrar från fossil olja, med begränsad tillgång, eller på en kostsam och kemisk väg, från fettsyror. Ett lockande alternativ är därför jojoba – en ökenväxt som producerar vaxestrar på naturlig väg.

Forskarna i Skåne har tagit gener från jojoba och fört in dem i oljekål. På så sätt har de lyckats få oljekålen att producera vaxestrar, som man sen kan använda som smörjolja i maskiner och motorer.

Liknar fossil olja

– Den här oljan tål mycket höga temperaturer vilket inte vanlig vegetabilisk olja gör. Därför är den lämplig att använda i till exempel växellådor på bilar, säger Sten Stymne som är professor i växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. 

Oljekål (Crambe abyssinica) är en släkting till raps men den har vita blommor istället för rapsens karaktäristiskt gula. Den nya smörjoljan som kålen ska producera liknar fossil olja men är förnybar eftersom den innehåller färre gifter och kan brytas ner av mikrober i vatten och jord. Den kan också bli billigare än den sinande fossila oljan.

Hårt motstånd mot GMO

I Sverige och Europa är motståndet mot genommodifierade grödor (GMO) stort, men globalt ökar användningen.Trots hårt motstånd pågår mycket GMO-forskning i Sverige. Och nu menar alltså forskarna att de snart har en genmodifierad olja som kan ersätta delar av den fosssila olja inom industrin. Något som kan minska vårt beroende av olja och ge minskade utsläpp av växthusgaser.

– Målet med vår forskning är att produkter från den här oljekålen ska ersätta 40 procent av den fossila oljan i kemiindustrin inom 20 år, säger Sten Stymne som är övertygad om att den här typen av genteknik är framtiden.

Inom fem år tror han att oljekålen är kommersiellt gångbar och då skulle den kunna ersätta en miljon ton fossil olja varje år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.