Att genom ett operativt ingrepp ta bort lösa och förändrade delar av menisk- och ledbrosk har inte visat sig ha effekt mot artros i knät. Det skriver SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Metoden, så kallad artroskopisk kirurgi, kostar enligt utvärderingen relativt mycket. Dessutom utsätts patienten för en ökad risk för bland annat infektion i knäleden, blodutgjutning och ansamling av vätska.
Syftet med operationen är att minska smärta och förbättra funktionen i knät. Omkring 12,5 procent av alla över 45 år, mer än en halv miljon människor, beräknas vara drabbade av artros i knät.
Låg prioritet
SBU påpekar att denna typ av operation inte finns med på Socialstyrelsens prioriteringslista över behandlingar mot knäartros. Socialstyrelsen betecknar sådana operationer som ”icke-göra”. På listan finns bland annat viktreduktion, olika värktabletter och smärtstillande gel eller kräm, kortisonsprutor och laserbehandling, vilka alltså har högre prioritet än operation.
Varje operation av denna typ kostar enligt SBU:s beräkningar mellan 15.000 och 16.000 kronor. Under 2012 gjordes cirka 4.700 operationer där den enda huvuddiagnosen var artros i knät. Detta trots att alla parter är överens om att sjukgymnastik är den korrekta behandlingen för patienter med enbart knäartros.
Om ingen av dessa operationer hade genomförts skulle landstingen i Sverige tillsammans ha sparat minst 70 miljoner kronor.
Hur många operationer som görs per år skiljer sig från landsting till landsting. Där operationen förekommer minst sker omkring 100 ingrepp per 100.000 invånare över 40 år. Motsvarande siffra är över 300 i det landsting där den är mest förekommande.
Se inslaget ovan