P-piller för män utvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt alternativ till dagens preventivmedel kan vara på gång. Forskare utvecklar nu ett piller som stör spermieproduktionen. Låga doser av läkemedlet har nämligen visat sig orsaka tillfällig sterilitet hos hanmöss, visar en ny studie.

– En ytterligare fördel med vår substans är att den kan tas oralt, som ett piller. Det verkar också ha en mycket snabb effekt på spermieproduktionen och en ännu snabbare återhämtning när fertiliteten är önskvärd igen, säger Sanny Chung, forskare vid Columbia University Medical Center.

Upptäckten började med att forskarkollegan Debra Wolgemuth av en slump sprang på en uppsats om ett läkemedel som höll på att testas för behandling av hudsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Läkemedlet tycktes orsaka förändringar i testiklarna som liknande de mutationer som Wolgemuth och Chung studerade i labbet.

– Vi blev nyfikna. En substans som ses som ett gift för en person kan visa sig vara en annan persons preventivmedel, säger Wolgemuth.

Uppsatsens författare hade tappat intresset för läkemedlet då det visade sig påverka testiklarna ”negativt” och man gick aldrig vidare för att ta reda på hur substansen orsakade infertilitet.

Men när Wolgemuth och hennes forskarlag nu testade substansen på möss så fann de att låga doser av läkemedlet stoppade spermieproduktionen utan uppenbara biverkningar. Och snart efter att medicineringen avslutades återfick mössen normal fertilitet, vilket är avgörande för ett preventivmedel.

– Vi har inte sett några biverkningar, hittills, och våra möss parar sig fortfarande glatt, säger Wolgemuth.

Forskarna påpekar också att det nya p-pillret för män är en så kallad icke-steroid metod, vilket gör att man slipper de skadliga biverkningar som tidigare behandlingar för män förknippats med. Dessa metoder har bland annat dragits med oönskade bieffekter som ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, godartad prostataförstoring och minskad libido.

Men för att kunna göra verklighet av p-pillret för män måste forskarna först visa att substansen är helt säker, effektiv – och reversibel – även när den har använts i flera år.

Därför planerar nu Wolgemuth och Chung mer långsiktiga studier för att avgöra hur länge fertiliteten kan störas och ändå återhämta sig efter att man har slutat ta pillret.

– Vi hoppas att inom en inte så avlägsen framtid äntligen kunna erbjuda fler valmöjligheter när det gäller preventivmedel, säger Chung.

Anders Nord

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.