De globala utsläppen av koldioxid verkar i år återigen bli rekordhöga. Foto: Martin Muránsk/Shutterstock.com

Rekordhöga utsläpp av koldioxid i år

Uppdaterad
Publicerad

2012 slog världen rekord i mängden koldioxid som släpptes ut. Nu är vi på väg att göra det igen.

Utsläppen av koldioxid från fossila bränslen förväntas öka under 2013 till rekordhöga 36 miljarder ton. Detta enligt nya siffror från Global Carbon Project.

Då har man räknat med att utsläppen ska öka 2,1 procent jämfört med föregående år, vilket innebär 61 procent sedan 1990, som är Kyotoprotokollets så kallade baslinje.

Kol och olja

De största källorna till utsläppen 2012 var förbränning av kol och olja, som tillsammans släpper ut 77 procent av den totala mängden koldioxid.

De länder som släpper ut mest koldioxid är Kina, som står för drygt en fjärdedel av utsläppen, följt av USA med fjorton procent, EU med tio procent och Indien som står för 6 procent.

Räknat per person står dock USA för den högsta siffran, sexton ton koldioxid per person och år. Att jämföra med sju ton per person i Kina och EU, och knappt 2 ton i Indien. I Sverige släpper vi ut 57,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket innebär 6 ton per person.

Annan trend

Trenden i Sverige går mot minskande nivåer tack vare att vi kör bränslesnålare bilar och har haft en svag konjunktur som minskat industrins utsläpp. Det har också fallit mycket regn som ger gott om vattenkraft. Vägtrafiken står för en tredjedel av utsläppen i landet och följs av utsläpp från industrin och energiproduktion.

Men om man tittar på utsläpp orsakade av svenskarnas konsumtion går trenden åt andra hållet. De ökar, framförallt på grund av att vi köper mer importerade varor. Från 1993 till 2010 ökade dessa utsläpp mer än utsläppen minskade i Sverige.

Datainsamling

Global carbon budget ligger bakom den globala datainsamlingen som innehåller medelvärden, variationer, trender och effekter av koldioxidutsläpp från mänskliga aktiviteter sedan industrialiseringen började.

Naturvårdsverket samlar data om svenska utsläpp från ett tjugotal myndigheter, inom allt från jordbruk till industri, och rapporterar detta vidare till EU och FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.