• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Reservatsplaner kan stoppa kalkbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det omstridda kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland kan bli stoppat. Länsstyrelsens beslut att söka EU-skydd för hela området kan komma att stoppa hela rättegången om tillstånd.

Länsstyrelsen på Gotland har föreslagit att de befintliga Natura 2000-områdena runt Ojnareskogen på Norra Gotland utvidgas. Hela området bör bli skyddat, även skogen där det finländska företaget Nordkalk vill öppna det omstridda dagbrottet.

Länsstyrelsens beslut har nu givit motståndarna ett nytt argument. Mark- och miljööverdomstolen ska nu göra om hela målet om tillstånd och håller förhandling 13 till 17 april.

Kampen om kalket på Gotland

”Allting har förändrats”

Men Natura 2000-ansökan borde stoppa hela processen, menar advokaten och miljöjuristen Johan Öberg som företräder två markägare.

– Allting har förändrats i och med det här utpekandet. Vi har en helt ny situation som domstolen måste ta hänsyn till. Kommer man så här långt i en process att man utpekar det här området kan man inte ge tillstånd till den sökta verksamheten.

”Bör ta paus”

Om svenska domstolar fortsätter processen och i slutänden ger tillstånd kommer EU-kommissionen att ge Sverige kritik, tror Johan Öberg. Dessutom kommer det bli dyrt för staten att lösa in marken om Nordkalk har fått tillstånd.

Fyndigheten värderas till minst 19 miljarder, medan värdet utan brytningstillstånd bara är några miljoner. Därför bör domstolen vänta tills regeringen och EU avgjort om området Bästeträsk ska bli Natura 2000-område, menar han.

– Jag kommer att skicka in en begäran att vilandeförklara ärendet.

Har redan visst EU-skydd

Även professor Jonas Ebbesson på Stockholms universitet, en av landets ledande miljöjurister, anser att domstolen nu inte kan gå vidare i frågan om tillstånd enligt EU:s regler.

– Det här blir lite dynamit i själva processen. Jag kan inte se att domstolen kan ge tillstånd till den här verksamheten nu. Den kan göra en bedömning och avslå ansökan eller vilandeförklara ärendet tills det är helt klart om området kommer upp på Natura 2000-listan. Det finns också några avgöranden i EU-domstolen där man har betonat att bara det faktum att de här områdena är upp i en process att komma upp på listan, så måste medlemsstaterna ta hänsyn till detta. Man kan då inte ge tillstånd som direkt motverkar syftet att skydda de här områdena.

Miljöministern avvaktar

Frågan om EU-skydd ligger nu på Naturvårdsverkets bord men ska avgöras slutligt av regeringen. När området var uppe för beslut 2006 valde den socialdemokratiska regeringen och Mona Sahlin (S) att inte skydda Ojnareskogen utan valde istället jobben före miljön.

Den nuvarande miljöministern Åsa Romson (MP), själv miljöjurist, har i opposition sagt att området borde skyddas. Men hon vill nu inte säga att Ojnareskogen ska bli Natura utan vill invänta Naturvårdsverkets förslag, men det får kritik.

– Jag undrar hur länge? För varje dag som går ökar risken för en dom som ger företaget Nordkalk klartecken för ett storskaligt kalkbrott. Varje dag har regeringen möjlighet att skydda området. Varför tar inte Åsa Romson den möjligheten, skriver riksdagsmanen Jens Holm (V).

”Genant för Sverige”

Om EU:s regler följs kan det inte bli något kalkbrott menar miljöjuristerna.

– Mycket tyder på att det här ska utpekas till Natura 2000. Regeringen får bara ta ekologiska hänsyn när man tittar på den här frågan. Har man det skyddet blir det rimligtvis nej i domstolen, säger Johan Öberg.

– Man kan undra varför det här området inte har skyddats tidigare, och det är väl det som är det mest genanta för Sverige, säger Jonas Ebbesson.

Känslig tajming

Länsstyrelsen beslut att föra upp hela Bästesträskområdet som Natura 2000-område kommer bara veckor före domstolsprocessen ska starta. Men Anna-Lena Fritz, naturvårdschef, förnekar att det har med varandra att göra.

– De konstpirationsteorierna får stå för någon annan. Vi har gjort vårt uppdrag och lämnat in det till Naturvårdsverket.

Fakta

Nordkalk sökte tillstånd för att bryta kalk i Bunge Ducker redan 2005. Sedan dess har tillståndsfrågan passerat åtskilliga domstolar och det har förekommit stora protester, särskilt vid avverkning i Ojnareskogen för ett transportband.

Sommaren 2013 beslutade Högsta domstolen att målet skulle göras om med en allomfattande bedömning av Natura 2000-områdena.

Mark- och miljödomstolen gav sedan  i juni 2014 Nordkalk tillstånd.

Beslutet överklagades och nu har Mark- och miljöverdomstolen planerat att ta upp målet 13-17 april.

Det senaste året har landets länsstyrelser haft ett uppdrag från regeringen att peka ut särskilt skyddsvärda miljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet