Egypten, Luxor, 600 år före Kristus födelse. Prästen Bakenren mumifieras och läggs till sista vilan.
2 600 år senare lyfts han försiktigt upp ur sin kista och läggs på röntgenbåren, åker sakta in i magnetkameran där röda markeringsstrålar ritar ett kors över ansiktet. En datoriserad röst säger: ”Håll andan!”
Knappast var det så här de hade tänkt sig, balsamerarna. Men egyptologen Sofia Häggman från Medelhavsmuseet i Stockholm, försäkrar att det finns goda anledningar att utsätta mumierna för ytterligare påfrestningar.
– Undersökningen kommer sannolikt ge mycket mer information om hur människorna levde på den här tiden – hur de mådde och hur de tänkte kring livet och döden.
Spekulativa dödsfall
Mycket av den kunskap som finns i dag utgörs i många fall av rena spekulationer, menar Sofia Häggman. Med den nya dubbelenergiröntgen, som kan fastställa både dödsorsaker och hälsotillstånd, kommer forskningen kring mumier att bygga mer på fakta och mindre på gissningar, tror hon.
– Den egyptiska kungen Tutankhamun har till exempel undersökts jättemycket, och det har spekulerats en massa om han blev mördad eftersom han dog så ung. Men nu när man hittat många fler kroppar från samma tidsperiod, kan vi konstatera att de allra flesta dog i epidemier. Cirka ca 70 procent dog före de var 30 år fyllda, så Tutankhamun dog nog en rätt naturlig död för sin tid.
Den nya dubbelenergitekniken kommer troligen omkullkasta en del tidigare teorier om mumierna.
– Under bandagen alldeles intill hjärta vet vi redan att det ligger amuletter som man trodde skulle vägas inför ett evigt liv. Förhoppningsvis kommer vi nu att kunna se detaljer så som inskriptioner på amuletterna, som säkert kan komma att avslöja många hemligheter för oss.
Världsledande forskning
Det är ingen slump att egyptologerna vänder sig till universitetssjukhuset i Linköping för att undersöka mumierna. För här finns den absoluta spjutspetskompetensen inom medicinsk bildvetenskap för att ta fram detaljerade 3D-bilder.
Sedan ett par dagar tillbaka har man nu ett nytt mjukvaruprogram som kan bearbeta råmaterialet från dubbelenergiröntgen på ett unikt sätt. Lite som att sätta ihop en mängd legobitar till en enhetlig legofigur.
Den nya tekniken
Dubbelenergiröntgen är precis vad det låter som – två energikällor i stället för en. Med en energikälla ser allt material med samma täthet likadant ut. Men när kroppen skannas med två energikällor samtidigt kan man även mäta olika grundämnen.
När grundämnet fastställts så kan materialet eller objektet färgläggas i datorn, och då kan man lätt urskilja vad som är vad på 3D-bilderna. Man får alltså mer information om vad man tittar på.
– Det är samma princip som används vid röntgen på flygplatsen när man kör igenom resväskor. Man ser tydligt vad som är vad. Så nu kan vi titta vad kroppen består utav och inte bara hur mycket den bromsar strålningen, säger Anders Persson som är professor och föreståndare för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, vid Linköpings universitetssjukhus.
Hjälper både döda och levande patienter
Tekniken används redan flitigt inom rättsmedicinen för att undersöka döda kroppar och fastställa dödsorsaker. Inte bara om det finns främmande föremål i kroppen utan även vad de i så fall består utav.
Men Anders Perssons absolut största förhoppning är att tekniken snart ska kunna tillämpas på levande patienter.
– Det kanske mest betydelsefulla är om tekniken gör det möjligt för kirurger att träna på patienten och kartlägga ingreppen inför operationen, utan att behöva använda kniv. Med såna skräddarsydda operationer minimerar man risken för oförutsedda komplikationer, säger Anders Persson
Kvalitetssäkrar sjukvården
Med den nya tekniken kommer man även att kunna ställa säkrare diagnoser, vilket kommer ge betydligt lägre samhällskostnader. Enligt Anders Persson är minst en tredjedel av alla dödsattester för personer som dör på sjukhus i Sverige, felaktiga.
– Dödsorsaksregistret utgör underlaget som i princip all forskning bygger på. Och det här underlaget stämmer inte. Man tror att man vet vad patienten dog av, men det vet man inte.