Att stora mängder rött kött skulle kunna leda till olika typer av komplikationer för oss människor är något som SVT rapporterat vid ett flertal tillfällen tidigare. Forskning har bland annat visat att en ökad konsumtion kan ge ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
2015 slog Världshälsoorganisationen WHO dessutom fast att ökad komsumtion av charkprodukter kan öka risken för olika typer av cancer. Samma år rekommenderade Livsmedelsverket att man inte bör äta mer än 500 gram rött kött i veckan, vilket motsvarar ungefär drygt 600 gram i rå vikt.
Men många svenskar äter mer än så trots att forskare länge har varnat för hälsorisker vid hög konsumtion av rött kött.
– De potentiella farorna med att konusmera för mycket rött kött är att risken ökar för många kroniska sjukdomar. Till exempel olika typer av cancer och diabetes. Det kan dels bero på hur man steker sitt oprocessade röda kött, men också på den höga järnhalten, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.
Obearbetat rött kött bakom tarmbesvär
Utöver den ökade risken att drabbas av cancer, diabetes, och hjärt-kärlsjukdomar kan rött kött också öka risken för en viss typ av tarmbesvär. I en ny studie har forskare följt över 46.000 amerikanska mäns kostvanor i nära tre decennier.
De som åt mer än en portion kött i veckan hade en ökad risk att drabbas av infektioner i en typ av tarmfickor. Detta gällde framförallt olika sorters filéer och kotletter, av nöt, fläsk, eller lamm. Däremot verkade inte charkprodukter öka risken i samma utsträckning.
Tarmfickorna som riskerar att infekteras kallas för divertiklar och innebär att man har en svag punkt i tjocktarmen vilket leder till en tarmficka. Personer med många tarmfickor har det som kallas för divertikulos.
– En del studier visar att så mycket som en tredjedel av alla människor i åldern 60-80 skulle kunna ha sådana här tarmfickor, säger Jonas Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.
Avföring fastnar i fickorna
När tarmfickorna blir inflammerade kallas det för divertikulit. Det kan till exempel bero på att avföring fastnar i fickorna och precis som vid annan inflammation leder divertikulit till smärta och feber. Dessutom kan patienten få kräkningar och förstoppning. Om divertikuliten är allvarlig så kan den leda till var-ansamling och förträngningar i tarmen.
Vid mild divertikulit kan man ofta avvakta ett par dagar och se om besvären går över men blir besvären svårare så behandlar man i första hand med tarmvila. Vid svårare besvär och om det går hål på tarmen behöver man oftast operera.
Lite är känt om varför dessa infekterade tarmfickor uppstår, men kanske kan rött kött vara en av förklaringarna. Sambanden i den här nya amerikanska studien visar att risken för att drabbas av komplikationer för de som redan haft besvär med divertikulit ökade med 50% för de som åt mer än en portion rött kött i veckan, jämfört med dem som bara åt en portion.
– Tidigare har man visat att vegetarianer löper mindre risk att utveckla divertikulit. Det här är en av de första studierna som man fokuserar på just rött kött och visar att det finns ett samband mellan rött kött och divertikulit, säger Jonas Ludvigsson.
”Man bör äta mindre kött”
Den här nya studien, som utförts av amerikanska forskare, är en så kallad observationsstudie som bygger på patienters egna uppskattningar av sin kost vilket gör att resultaten måste tolkas försiktigt. Eftersom bara män ingår i studien är det inte heller säkert att slutsatserna gäller för kvinnor.
Dessutom finns det fortfarande mycket att ta reda på när det till exempel handlar om vad tarmfloran spelar för roll i sammanhanget, skriver forskarna.
Men Lars Agréus, professor i allmänmedicinsk gastroenterologi vid Karolinska Institutet, drar i alla fall en slutsats efter att ha läst studien.
– Man bör äta mindre kött. Har man tarmfickor och har haft en inflammation tidigare i en tarmficka ska man ligga i underkant av livsmedelsverkets rekommendation på max fyra gånger – alltså ungefär ett halvt kilo kött – i veckan med kött och charkuterier, säger han.
Referens: Yin Cao et al. Meat intake and risk of diverticulitis among men. Gut, 2016. DOI: 10.1136/gutjnl-2016-313082