Cancer i lungor, tarm och lever relateras ofta till vuxna rökare. Men nu visar studier att skador som brukar finnas i DNA:t vid dessa sjukdomar även kan finnas hos barn vars mödrar har rökt under graviditeten.
– Trots att antalet gravida kvinnor som röker i Sverige sjunker är det ändå 7-10 procent av mammorna som gör det, säger Erik Melén, en av författarna till studien.
Generna som drabbas
I en sammanställd rapport har forskarna samlat 13 studier med sammanlagt 6685 nyfödda barn världen över. I rapporten fastslås beviset att rökning vid graviditet ändrar DNA:t hos barnen genom så kallad DNA-metylering. DNA-metyleringen påverkar delvis vilka gener som människan uttrycker och vilka gener som ligger så gott som avstängda.
De gener som förändringarna har skett i är till stor del kopplade till lung- och nervsystemsutveckling, rökrelaterad cancer, astma neuropsykiatriska sjukdomar och defekter givna vid födseln så som läpp- och gomspalt.
– Det är en blodburen exponering av rökningen. Fostret andas inte in röken, men många ämnen från röken går över genom moderkakan, säger en av undersökningens forskare Stephanie London.
Vårt svenska bidrag
I rapporten ingår också fem studier som har undersökt effekterna på äldre barn. Där har Sverige dragit sitt strå till stacken. Children’s Allergy Environment Stockholm Epidemiology study (BAMSE) är en av forskningsstudierna som har bidragit till forskningen om hur rökning påverkar äldre barn vars mödrar har rökt under graviditeten.
BAMSE startade 1994 och har sedan dess följt över 4000 barn som är födda 1994-1996. Undersökningar på dem visar att förändringar kvarstår i de viktigaste generna åtminstone upp till skolåldern. Samma resultat visades i de övriga studierna i i rapporten.
– Det är en viktigt pusselbit att förstå att barn som påverkas av miljöfaktorer vid ett så tidigt stadie i livet kan ha kvarstående negativa effekter under uppväxtåren och även långt senare, säger Erik Melén.
Läs mer:
Joubert et al., DNA Methylation in Newborns and Maternal Smoking in Pregnancy: Genome-wide Consortium Meta-analysis, The American Journal of Human Genetics (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j.ajhg.2016.02.019