Kokainbeslag i Rio de Janeiro. Foto: Silvio Izquierdo/AP/TT

Så förändras hjärnan av kokain

Uppdaterad
Publicerad

Kokain ger en energikick och hyperaktivitet, men varför? Forskare har nu för första gången lyckats kartlägga exakt vad som händer i hjärnan när en person tar kokain. Något som kan bli ett vapen i kampen för att hitta behandlingar mot missbruk av drogen.

Kokain är en drog som ger ett mycket starkt beroende, som är svårare att bli av med än både heroin och alkoholberoende, enligt beroendeforskare Markus Heilig vid Linköpings universitet.

Samtidigt finns det fortfarande inte några effektiva läkemedel som kan hjälpa den som fastnat i ett kokainmissbruk.

Svårt att hitta medicinska behandlingar

Problemet med kokain är att det leder till en direkt frisättning av dopamin, till skillnad från heroin och andra droger som gör det indirekt. Det gör det svårare att hitta behandlingar för just kokainmissbruk.

– Det är oerhört svårt att stoppa suget efter kokain eftersom det i princip tar över hela den signal som får kroppen att producera dopamin. Tar man bort den, så är risken att man även tar bort all glädje och motivation samtidigt, säger beroendeforskare Markus Heilig vid Linköpings universitet.

Förändrad hjärnaktivitet

Forskare har nu i djurförsök för första gången lyckats kartlägga hur nervsignaler  påverkar effekterna i hjärnan, och menar att det kan vara ett steg för att hitta behandlingar som fungerar.

I studien exponerade forskarna råttor för kokain, för att med hjälp av spårmolekyler sedan följa hur hjärnaktiviteten påverkades och vad det fick för konsekvenser för de nervceller som frisätter dopamin, den signalsubstans som reglerar känslor som glädje, entusiasm, och motivation.

Forskarna kunde se hur hjärnans motivationscentrum utvidgades, samtidigt som det inleddes en hyperaktiv frisättning av dopamin. Den förhöjda aktiviteten i hjärnans motivationscentrum kan vara orsaken till varför långvarigt kokainmissbruk leder till olika beteendeförändringar, menar forskarna.

Direkt frisättning av dopamin

Markus Heilig menar att studien kan vara av vikt, men säger att det fortfarande saknas kunskap om vad som ger så stark motivation för att få tag på kokain hos den som utvecklat ett beroende:

– Vi vet fortfarande inte vad det är som gör att man faktiskt vill ta drogen, men det här kan ligga till grund för intressanta studier framöver.

Referens

Francois G et al., ”Ventral Subiculum Stimulation Promotes Persistent Hyperactivity ofDopamine Neurons and Facilitates Behavioral Effects of Cocaine”Cell reports. 2015-11-25. doi.​org/​10.​1016/​j.​celrep.​2015.​10.​076

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.