Varje år görsnya vaccin utifrån en prognos om vilka virus man tror kommerdominera säsongens influensa. Men hur bra vaccinet kommer skydda ärsvårt att förutspå och vissa fall är det nästintill effektlöst.
Nuhar en grupp australiensiska forskare kommit på ett sätt som skullekunna ge ett mer heltäckande skydd mot influensa och dessutom geett mer långvarigt skydd så att man slipper ta nytt vaccin varjeår.
– Den största fördelen är att detta tillvägagångssätt intebehöver förlita sig på att få en exakt match mellan stammarna somanvänds i vaccinet och de virus som cirkulerar i samhället. Manuppnår ändå en skyddseffekt, säger Brendon Chua som är en avforskarna i projektet, i ett uttalande.
Svårt med virusprognos
Detär Världshälsoorganisationen, WHO, som varje år kommer medrekommendationer om vilka virus som ska ingå i säsongensinfluensavaccin. Organisationen samlar in data över vilka virus somdominerade förra årets säsong i olika delar av världen. Menprognosen slår inte alltid rätt.
Anders Tegnell är statsepidemiologpå Folkhälsomyndigheten där man tar emot WHO:s rekommendationervarje år. Rekommendationerna inför förra årets influensasäsongvisade sig vara dåliga.
– Förra året var en ganska dåligträffsäkerhet. När man jämförde det virus som fanns i vaccinet ochdet som fanns i ute samhället så var det ganska stora skillnader,säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Mendet är inte bara rekommendationerna som kan slå fel. I vissa fallhar det virus som dominerar vid influensan dessutom ändrat utseendeså att vaccinet inte längre är lika verksamt, trots att man kunnatförutspå typ av virus.
Framtidens influensavaccin
I studien sompublicerades förra veckan lyckades de australiensiska forskarna ökaimmunsvaret hos möss som fått influensavaccin tillsammans med ensubstans som stimulerar immunförsvaret, en så kallad adjuvans.Mössen fick både ett skydd mot flera olika typer av influensavirusoch dessutom varade skyddet mycket längre. Forskarna utsatte ävenmössen för en dos av influensavirus som normalt sett är dödlig.Endast de möss som hade fått vaccinet tillsammans med detimmunstimulerande medlet överlevde. Metoden som används i studienhar även testats av andra vaccinforskare men någon färdig produktfinns ännu inte.
Men Anders Tegnell är övertygad om att bättrevaccin än de som finns idag kommer att vara tillgänglig inom kort.
– Vi har blivit så mycket bättre på att beskriva hur virus ser utoch förstå hur vårt immunförsvar reagerar. Antingen kommer manhitta vaccin som går mot ett bättre ställe på viruset som inte förändras så mycketeller så kommer man hitta andra substanser som kan ge vaccinet enextra kick. Troligtvis blir det en kombination av dessa.