På grund av klimatförändringarna har Sveriges klimat blivit både varmare och mer nedebördsrikt. Foto: TT

SMHI: ”Alarmerande klimatförändringar i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att få kortare vintrar, högre temperaturer och förhöjda havsnivåer om inte världen lyckas vända utsläppsnivåerna de kommande 20 åren.

– Det är väldigt oroväckande, säger SMHI:s klimatforskare till SVT.

Informationen kommer från en rapport som SMHI på uppdrag av regeringen har sammanställt tillsammans med Naturvårdverket och Energimyndigheten. Enligt rapporten, som publiceras idag, ser vi redan nu en snabb klimatförändring i Sverige och för tillfället pekar allt på att den kommer att bli ännu större i framtiden.

– Om världens befolkning klarar av att minska utsläppen så finns det en möjlighet att bromsa den här utvecklingen. Då kanske vi kan klara av tvågradersmålet, säger Erik Kjellström, klimatforskare och chef för SMHI:s klimatforskningsenhet.

Klimatmötet i Lima 2014

Allvarliga konsekvenser

För Sveriges del har klimatförändringarna stor betydelse, även om vi skulle klara av tvågradersmålet. Främst gäller det vårt klimat under vinterhalvåret. Vi kan förvänta oss kortare vintrar och ett mindre utbrett snötäcke över landet. Dessutom finns det en risk att vi får uppemot en meter höjda vattennivåer vid kusterna. Detta kommer främst att påverka landets södra delar eftersom landhöjningen kompenserar för den höjda vattennivån i norr.

– Om vi klarar tvågradersmålet kommer Sveriges medeltemperatur att under de flesta årstider stiga mer än i större delen av den övriga världen. Det kommer att bli upp emot tre grader varmare i nordligaste Sverige på vintern mot slutet av seklet. Om vi däremot inte klarar av målet blir ökningen ännu större. I det värsta scenariot som vi räknat på får vi närapå sex graders ökning, säger Erik Kjellström.

Konsekvenserna av en så stor ökning kan bli allvarliga för ekosystemet. Om trädgränsen flyttas upp på fjällen påverkas till exempel många arter som idag lever på kalfjället.

Tvågradersmålet

Hittills har jordens medeltemperatur stigit med nästan en grad sedan förra sekelskiftet. Tvågradersmålet innebär att ökningen av jordens medeltemperatur hålls under totalt två grader – en gräns klimatforskare och politiker enats om för att undvika allvarliga klimatförändringar. För att klara tvågradersmålet måste världens växande utsläpp av växthusgaser inom kort börja minska, och år 2050 vara 40 till 70 procent lägre än dagens nivåer.

– Det är inte för sent att agera men åtgärder för utsläppsminskning brådskar och kommer att krävas under mycket lång tid, säger Pelle Broberg på Naturvårdverket i ett pressmeddelande.

– Sverige kan inte göra något åt det globala klimatet själv. Vi måste ha ett samarbete där alla länder hjälps åt, säger Erik Kjellström.

Är du själv orolig för vårt klimat?

– Ja, det är jag. Vi ser stora förändringar redan idag och det händer saker på många håll runtom i världen som är alarmerande. När man ser den sammantagna bilden i rapporten märker man att det är fara på färde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Lima 2014

Mer i ämnet