I stämningen som lämnats in av The Center for Science in the Public Interest på uppdrag av Praxis Project anklagas Coca-Cola och The American Beverage Association för att medvetet vilseleda allmänheten om hälsoriskerna med sockersötad dryck, bland annat genom att förvanska forskning.
Man drar också paralleller till tobaksbolagens desinformationskampanjer, som från 50-talet och framåt gått ut på att så tvivel kring den forskning som kopplade ihop rökning med lungcancer och andra sjukdomar.
Enligt Praxis Project har Coca-Cola och ABA medvetet försökt tona ner sambandet mellan ett högt intag av sockersötad dryck och USA:s fetmaepidemi.
Den alternativa berättelsen som istället kommunicerats är att det är bristen på fysisk aktivitet som är den stora boven.
Målet: Förvirra konsumenter
Coca-Cola och The American Beverage Association (ABA) har enligt stämningen även under en lång tid finansierat och publicerat vinklad vetenskap samt falska och missvisande reklamkampanjer.
Bland annat citeras en rapport i New York Times, som visar att Coca-Cola mellan 2010 och 2015 spenderade 120 miljoner dollar på forskning och andra projekt vars mål var att förvirra konsumenter om det vetenskapliga läget kring hälsorisker kopplade till läsk och andra sockersötade drycker.
I den 40-sidor långa stämningen ger man också ett antal konkreta exempel på falska eller missvisande påståenden om sockersötade drycker och dess koppling till fetma, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Här är några av dem:
Det finns inga vetenskapliga bevis som kopplar sockersötad dryck till fetma.
Det finns inget unikt samband mellan läskkonsumtion och fetma.
Det är fel att säga att drycker orsakar sjukdomar.
Skratta bort hälsoriskerna
Praxis Project lyfter också fram hur forskare, läkare och dietister fått betalt för att tona ner riskerna med läskkonsumtion och även i extrema fall ha påstått att läsk, precis som ett paket mandlar, kan vara ett hälsosamt snack.
I stämningen tar de även upp en rad reklamkampanjer de anser vara falska eller vilseledande.
Bland annat nämns en kampanj från ABA där barn och unga uppmanas att konsumera sockersötad dryck och sen röra sig mer, samt en Coca-Cola-kampanj som får det att framstå som att korta fysiska aktiviteter, som att skratta eller spela bowling, väger upp de negativa effekter som kommer med att dricka sockrad Coca-Cola.
Motvind för amerikansk läskindustri
Stämningen kommer minst sagt olägligt för USA:s läskindustri som på många sätt redan jobbar i motvind. 2016 var läskkonsumtionen i USA den lägsta sedan 1985 och försäljningssiffrorna har pekat stadigt nedåt de senaste tio åren.
Dessutom har allt fler amerikanska städer infört skatt på läsk och annan sockersötad dryck.
Stämningen från Praxis Project skulle kunna innebära ytterligare restriktioner kring marknadsföringen samt andra åtgärder som kan komma att minska läskförsäljningen, till exempel varningstexter på etiketter.
Både ABA och Coca-Cola har tillbakavisat kritiken.