Foto: A Khila

Stora antenner ger mer sex

Uppdaterad
Publicerad

I naturen utspelar sig hela tiden små sexuella bataljer mellan hanar och honor. Och för skräddarhanarna är det storleken som räknas i kampen för att få para sig.

I naturen är det inte ovanligt att parningsakten är en rent fysisk konflikt. Den här kampen tros vara en viktig anledning bakom skillnader i morfologi, alltså utseende och form, mellan hanar och honor hos många djur.

Det finns såklart många morfologiska egenskaper hos djur som inte är direkt kopplade till just kamp. Det kan istället handla om att visa andra fysiska tecken på framgång och duglighet, som den imponerande fjäderdräkten hos påfåglar eller stora horn hos älgar. Men i slutändan kokar det ner till samma sak: sex.

Men hos skräddarna är det just kampen som står i centrum under parningsakten, som snarast liknar en brottningsmatch. Och forskare har nu lyckats manipulera den gen som ger skräddarhanarna övertaget i matchen, vilket ger nya insikter kring hur evolutionen arbetar.

Kapprustning om parningen

Parningsakten hos skräddare går i korta drag ut på att hanen klamrar sig fast vid honans rygg och vänder henne upp och ner för att kunna genomföra parningen. Nyckeln till framgång är att hanen ska kunna hålla fast honan tillräckligt länge.

Två skräddare under parning

Hanen har störst nytta av att para sig ofta, medan honan har mer nytta av att para sig sällan. Därför pågår den här kampen även på ett högre plan i själva evolutionen där de båda könen utvecklar egenskaper som ska ge dem övertaget i parningsakten.

– I ett evolutionärt tidsperspektiv liknar utvecklingen av de här olika egenskaperna hos hanar och honor en slags kapprustning, säger Locke Rowe, en av forskarna bakom studien.

Sedan tidigare vet man att antennerna spelar en viktig roll för att hanarna ska lyckas med att hålla fast honan. Det forskarna bakom den nya studien gjort är att med hjälp av DNA-teknik vrida tillbaka den evolutionära klockan och steg för steg studera hur skräddarens antenner utvecklats till det ganska raffinerade verktyg de är idag.

Antennerna avancerade verktyg

Forskarna filmade parningsakten hos skräddare med höghastighetskamera för att i detalj kunna studera hur hanarna bär sig åt för att klamra sig fast vid honorna och hur länge de lyckas hålla sig kvar.

De har även lyckats identifiera den gen som styr utväxten av hanarnas antenner, och med hjälp av DNA-teknik lyckats bromsa in den här utvecklingen.

– På så sätt kunde vi skapa hanar med en lång rad olika sorters antenner, allt från enkla antenner som liknar honornas, till antenner med raffinerade krokar och greppmekanismer som de ser ut hos skräddarhanar idag, berättar Ehab Abouheif, en av studiens författare.

En genetisk tidsmaskin

De har alltså på sätt och vis skapat en slags genetisk tidsmaskin för att kunna skicka tillbaka hanarna till tidigare skeden av deras utveckling.

Och resultaten var slående. De hanar som fick en åktur i tidsmaskinen var betydligt mindre framgångsrika i att brotta omkull honor för att para sig med dem. Vilket i slutänden ledde till att de inte fick någon avkomma och deras gener blev bortsorterade i det naturliga urvalet.

Studien, som publiceras i tidskriften Science, blir därmed en av få som lyckas med konststycket att etablera ett tydligt samband mellan de krafter som verkar i det naturliga urvalet, hur det påverkar djurs morfologi och vad det är som ligger bakom det hela på det genetiska planet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.