När astronomer vid Europeiska Rymdstyrelsen, ESA, hörde talas om att NASA skulle bygga James Webb teleskopet ville de få med ett instrument ombord.
– Och då svarade NASA att javisst, bara ni bygger och betalar det själva och levererar i tid, berättar Kay Justtanont som är astronom vid Onsala Rymdobservatorium utanför Göteborg. Hon projektledare för det svenska bidraget till det vetenskapliga instrumentet MIRI.
Titta in i molnen
Bakom teleskopets enorma spegel ligger fyra olika instrument som analyserar de infraröda strålarna. Européernas MIRI ska mäta på infraröda strålar som har ännu längre våglängder än vad de andra instrumenten mäter på. Långvågigt ljus kan ta sig igenom tjocka gasansamlingar i rymdens nebulosor och avslöja vad som händer där inne. Det är nämligen långt in i gasansamlingar i universum som stjärnor tänds och dör.
– Genom att studera ljus med längre våglängder kan vi titta in under gasmoln i rymden och undersöka hur exempelvis damm-partiklar bildas i döende stjärnor. Dammet är viktiga beståndsdelar för att större kroppar som planeter ska kunna ta form, säger Kay Justtanont.
Se mer om James Webb teleskopet i Vetenskapens Värld på måndag. 20.00 i SVT 2